Zuidhorn periodekampioen; Buitenpost doet goede zaken

|
| Foto: |

STREEK - Buitenpost kraaide voor de tweede keer dit seizoen victorie. Door de 1-3 zege bij CVVB kunnen de ‘Blauwkes’ weer naar boven kijken. ‘t Fean ‘58 is de koppositie kwijt na de 2-1 nederlaag tegen Leeuwarder Zwaluwen. Het blijft tobben met Grijpskerk, dat met 1-3 verloor. Zuidhorn heeft de eerste periode in de wacht gesleept. Fc Grootegast verspeelde opnieuw punten (5-3 verlies bij Neptunia). Niekerk boekte zondag eindelijk weer een overwinning.

BUITENPOST rekende in Bedum af met CVVB. Qua kansenverhouding was de overwinning op zijn plaats. De bezoekers moesten wel eerst een achterstand wegpoetsen. Na de gelijkmaker werd in de tweede helft de puntjes op de i gezet. Al kon het na de 1-2 nog alle kanten op. “We hadden het eerder kunnen beslissen”, wees trainer Patrick Zwart, die vond dat zijn team ‘drie slagen in de rondte’ had gewerkt en in zijn nopjes was met de zege. “Dit hadden we even nodig”. Buitenpost heeft door de winst aansluiting gekregen met de middenmoot. GRIJPSKERK heeft verloren van SC Veenwouden maar vooral van de scheidsrechter. In de eerste helft werd een schot van Wybo van der Hoek van dichtbij geblokt met de hand. De scheidsrechter liet doorspelen. “In de tweede helft een identieke situatie aan de andere kant. Wiebe Loonstra kreeg ook een schot op korte afstand tegen zijn hand aan. De bal kwam nu wel op de stip en Wiebe kreeg ook nog geel”, vond leider Klaas Banga niet consequent. “Maar hij floot alles tegen ons. De arbiter hielp ons daarmee uit het spel. Want we speelden helemaal niet slecht. Maar moeten de hand ook eigen in boezem steken: we hebben de kansen zelf ook niet benut”. Grijpskerk staat door de nederlaag nog altijd op een benauwde positie. ‘t FEAN ‘58 is van de troon gestoten na de nederlaag tegen Leeuwarder Zwaluwen. “We hebben het geprobeerd zo lang mogelijk uit te stellen. Een ploeg als Leeuwarder Zwaluwen hoort bovenaan”, vond trainer Jacob Russchen, die zijn ploeg in de eerste helft op een 2-0 achterstand zag komen. “Het was net als tegen Blauw-Wit. Er was te weinig beleving; we konden niet iets extra’s brengen. In de tweede helft speelden we aardig en maakten er eentje en dan kom je tekort. Al werd in de laatste minuut nog een doelpunt van Imani onterecht afgekeurd wegens buitenspel”. De Feansters staan in punten gelijk met Heerenveense Boys. De ploeg van ‘De Akkers’ heeft een doelpunt meer gescoord. ADUARD 2000 kon het niet bolwerken in en tegen Zuidlaren. De paars-witten gingen de rust in met een 5-0 achterstand. In de tweede helft liet de thuisclub- dat al wist dat het geen periodetitel meer kon pakken-, de teugels vieren. Aduard, dat het wel probeerde en ook kansjes kreeg, kon er niets tegenover zetten. De manschappen van Rob Vliek zakten door het verlies naar de tiende plaats. Een overwinning was heilig voor FC LEO dat de degens kruiste met het eveneens onderin bungelende VVK. De ‘Trots van De Marne’ profiteerde optimaal van een uitermate zwak VVK. Na de 3-0 ruststand bouwden de oranjehemden de voorsprong uit tot 6-1. LEO deed door de grote winst prima zaken. De Leensters achterhaalden niet alleen VVK, maar passeerden door een beter doelsaldo ook Middelstum. Ook OPENDE steeg op de ranglijst na de geflatteerde, maar wel verdiende 4-0 zege op Middelstum. Breekpunt was de rode kaart voor de keeper van de gasten. Dit na een terugspeelbal, waar Hendrik de Zwart tussenkwam en vervolgens onderuit werd geschoffeld. Er kwam geen doelpunt uit deze situatie, maar tien minuten later wel. Mede doordat een reservespeler in het doel werd gezet en Middelstum een verdediger minder had. Ondanks de manmeersituatie kwam Opende door slordig spel onder druk. In de tweede helft voerde een beter Opende de score op. De ‘blauwen’ beëindigden de strijd met negen man. De Peendermantjes stegen naar de zesde plaats.. Fc GROOTEGAST verloor met 5-3 bij Neptunia. “We kwamen wel met 0-2 voor, maar ik heb nooit één moment rustig op de bank gezeten”, sprak Marcel Poll. Poll wilde zich er niet achter verschuilen maar de groen-witten misten toch wel ‘torenflat’ Ronald Horinga achterin en Ite Hoolsema (bovenbeenblessure). “Je mist de rust die Ite wel uitstraalt”. In de tweede helft kwam Grootegast door de rode kaart voor Herman Veens met tien man te staan en hield nog even stand (3-3). Een kwartier voor tijd werd de strijd beslist. In dezelfde klasse hield OKVC subtopper De Vogels knap op een gelijkspel. OKVC werkte in de tweede helft een 2-1 achterstand weg. Arjan Schepers zorgde voor de 2-2. Trainer Gerard van der Zijl vond de scheidsrechter een beetje een thuisfluiter. “De 1-1 ontstond uit een penalty. Maar het voorval vond plaats buiten het beruchte gebied. En de rode kaart voor trainer Jur Smit was overdreven. De Vogels wisselde op een foute plaats. Smit vroeg zich af of de regels veranderd waren”. Smit kon op grote afstand zijn ploeg echter best dirigeren. GSVV stond er meer dan goed op tegen Marrum. Het werd een onvervalste zevenklapper. “Het was geweldig”, schreeuwde voorzitter Piet Kuipers het uit, die kritisch kan zijn, maar nu lyrisch was. “Al in de eerste minuut lag de bal in het net. Dat was een aanval over vier schijven”. Na de 3-0 theestand heerste GSVV helemaal en werd het uiteindelijk 7-0. De ploeg uit Gerkesklooster en Stroobos blijft tweede. ASC’75 verloor verrassend van het laaggeklasseerde Ouwe Syl. Een waarschuwingsschot van de gasten liep aanvankelijk met een sisser af. De bal ketste af op de lat. Vervolgens kreeg de thuisclub kans op kans, maar kon het net niet vinden. In deel twee had ASC pech, terwijl de gasten wel wisten te scoren: 0-2. Vijfdeklasser ZUIDHORN heeft de eerste periode veroverd dankzij een 5-0 overwinning op Rood-Zwart Baflo. Het verschil werd in de eerste helft gemaakt. Erik Beeftink scoorde een hattrick. “Hij mocht de wedstrijdbal mee naar huis nemen”, grapte trainer Martin Lobers. “Goed verdedigen en zelf de kansen afmaken is het geheim”, sprak Lobers. Zuidhorn blijft leider en houdt Stedum op drie punten afstand. In dezelfde klasse verloor VVSV’09 de ‘zespuntenwedstrijd’ tegen Potetos. Het was alweer de derde nederlaag op rij voor de manschappen van Wim Nubé. De stadjers wonnen met 2-0. De ‘kobaltblauwen’ staan nu zesde. NIEKERK was niet opgewassen tegen Blue Boys. De rood-witten verloren in Nij Beets met 6-1. De Westerkwartierders staan negende. DE LAUWERS verpulverde in dezelfde klasse het nietige Jistrum. In Tytsjerksteradiel bleef de teller staan op 1-7. Door de winst is de ploeg uit Warfstermolen in de dubbele cijfers gekomen en heeft zowaar zicht op een toppositie. NIEKERK kan weer ademhalen na de overwinning op De Vogels. Het was pas de tweede seizoenszege. In een slechte wedstrijd was Eddy Posthumus de grote man. De spits zorgde zowel voor 1-0 als 2-0. Doordat de stadjers terugkwamen tot 2-1 werd het nog even spannend, maar de thuisclub gaf de winst niet meer uit handen. SURHUISTERVEEN won nog nooit van THOR, maar zondag gebeurde het dan toch. En de 3-2 thuiswinst was verdiend. Dit na een 0-2 achterstand. Na de rode kaart voor een speler van THOR ging het knopje om - Surhuisterveen had al wel een veldoverwicht- en werd de achterstand omgebogen. Uiteindelijk was het Wilbert Huitema die uit een penalty de oranje-ploeg de volle winst bezorgde. GVB kreeg Engelbert op visite. De gasten stonden al na vijf minuten met tien man. De toegekende penalty werd echte gemist. GVB speelde de man meersituatie slecht uit, maar kwam voor rust wel op 1-0. Na rust domineerden de blauwhemden en volgde de bevrijdende 2-0. KLOOSTERBUREN speelde een attractieve wedstrijd tegen Bedum, dat terecht won. Het leek bij 2-3 spannend te worden, maar in de laatste seconde voor rust werd het 2-4. Direct na de pauze kreeg de voorstopper van de thuisclub zijn tweede gele kaart en liep Bedum verder uit. Specialist Bert Mennes scoorde twee keer uit een strafschop. Het was verder een kaartenfestival. Negen spelers van Bedum en twee van Kloosterburen kregen geel. “Niemand snapte dit. De wedstrijd was er helemaal niet naar. En na afloop hebben we samen gezellig aan de bar gezeten”, vertelt leider Hans Bolt. EENRUM versloeg De Wilper Boys in eigen huis . Bij rust was de strijd nog in evenwicht. In de tweede helft sloeg Eenrum binnen tien minuten toe en counterde naar 1-5. De 2-5 was enkel voor de statistieken. Eenrum houdt daarmee zicht op koploper De Walden.