De Man met de Hamer – Wim Venema

Oprichter De Wisselband, muziekleraar

ZUIDHORN – ‘Muziek is mijn passie, rond mijn dertigste ging ik lesgeven om die passie over te brengen. In het begin reed ik in een oud autootje door de provincie om les te geven. Daarna ben ik verhuisd naar Zuidhorn en gaf ik les in mijn woonkamer. Al snel kwam ik er achter dat ik kinderen een toekomst op muzikaal gebied moest bieden om uitval te voorkomen. Bij een instrument hoort een band en bij een band hoort een optreden. Daarom werd De Wisselband opgericht in 2006, bassist Erik Kuipers was jarenlang een belangrijke medemuzikant. Ik geef les aan kinderen vanaf 9 jaar. Inmiddels zijn er ook oudere muzikanten bijgekomen. De oudste is de 60 al gepasseerd. Met een beetje geluk kun je heel lang muziek blijven spelen. Het genre van De Wisselband is voornamelijk rock uit de begintijd van de popmuziek, denk maar aan The Troggs, The Animals, Otis Redding, Stones, Neil Young en nog veel meer. In het begin trad De Wisselband wel acht keer per jaar op, op de KoopAvondBlues in het oude hotel in ’t Holt met Wim Kregel, de man met de eeuwige sigaar, als uitbater. Na de Wisselband kwam er nog een band optreden en het ging vaak door tot in de kleine uurtjes. Dat waren andere tijden, erg leuk. Ook in andere dorpen, zoals Noordhorn, Grijpskerk, Leek, Noordwijk, Visvliet, Pieterzijl en Niekerk werd opgetreden. In Groningen speelden we voor een uitverkocht Huize Maas op het Apaart Festival, waar wetenschappers en muzikanten afwisselend op een podium stonden. Dat was uniek. We hebben ook op Summerstrike Grijpskerk gestaan. Ik weet nog dat het zo warm was, dat ik mijn voetzolen op het podium verbrandde. Dat was het grootste podium waar we ooit op stonden. Echt een hoogtepunt en het schaarse publiek zat mijlenver weg in de schaduw onder de bomen, op een paar bierdrinkende stoere gasten na. De kinderen van de band vielen na het optreden zowat flauw. Erg memorabel. Tegenwoordig speelt De Wisselband in café de Halte, in Niekerk. Deze mensen snappen gelukkig heel goed dat niet alles om geld, maar om mensen gaat. We willen behalve in Niekerk ook graag eens ergens anders optreden, op een festival bijvoorbeeld of op een schoolfeest, jeugdsoos of een dorpshuis. Eigenlijk willen we gewoon ergens staan waar veel mensen zijn. Men kan contact opnemen via www.muziekschoolwimvenema.nl.’