FC Grootegast houdt zicht op deelname aan de nacompetitie

Sport Wedstrijd van de week

GROOTEGAST – Om in de race te blijven voor een prijs aan het einde van de rit, was het voor Fc. Grootegast afgelopen zaterdag absolute noodzaak om de thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde HSC winnend af te sluiten. Het elftal van het trainersduo Veenstra/ Vogelzang voldeed aan die opdracht. Na een 2-0 voorsprong bij rust eindigde het duel uiteindelijk in een 3-1 overwinning voor Fc. Grootegast. Na afloop bleek dat ook alle directie concurrenten hun wedstrijd wisten te winnen. Het slot van de competitie blijft in de 4e klasse D dan ook onverminderd spannend. HSC ’88 pakte in een vooruit gespeelde wedstrijd intussen het kampioenschap. Fc. Grootegast is nog nadrukkelijk in beeld voor de laatste periodetitel en een eindklassering, welke recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Er wachten Fc. Grootegast waarschijnlijk nog drie finales, voordat duidelijk wordt of het een gooi mag doen voor promotie naar de 3e klasse.

In de eerste helft was Fc. Grootegast duidelijk de bovenliggende partij. Nadat de eerste speldenprikken waren uitgedeeld, verscheen na iets meer dan een kwartier spelen de 1-0 op het scorebord, dat zoals altijd behendig werd bediend door Weijer van Duinen. De 1-0 kwam op naam van Nanne van Hielkema, die een perfecte voorzet van Rowan Top vanaf de linkervleugel overtuigend tot doelpunt promoveerde. Met Top is meteen de man van de wedstrijd genoemd. De blonde vleugelspeler kwam op snelheid telkens goed door en behield daarbij veelal het overzicht. Al vrij snel na de 1-0 stond Top ook aan de basis van de 2-0. Met een afgemeten voorzet vond hij deze keer het hoofd van Mike Homan, die de stand op 2-0 bracht. Fc. Grootegast leek af te stevenen op een ruime overwinning, maar dat pakte toch wat anders uit. Enkele kansen op de 3-0 werden niet verzilverd en na ruim een half uur spelen, was daar zowaar het eerste wapenfeit van HSC. Doelman Jelmer van Gorp wist daarbij het schot van afstand naar de zijkant te werken. Kort daarop dook linksachter Derwin van der Wielen de ruimte op de linkerflank in, maar Top kon net niet bij zijn voorzet om daaruit een doelpoging te doen. Kort voor rust bediende Robert Kooistra met het hoofd nog een keer Nanne van Hielkema, maar via een verdediger leverde dat slechts een corner op.

2e helft

In de tweede helft werd het spel van Fc. Grootegast slordiger, maar HSC wist daar niet echt van te profiteren. Opnieuw was er een veelbelovende actie van Top, die deze keer voor eigen succes ging, maar de bal over het vijandelijke doel lepelde. In de 57e minuut leek na een afgemeten voorzet van Kevin Houweling de 3-0 te vallen. Vanaf rechts vond hij het hoofd van Mike Homan, maar die kopte rakelings naast. Kort daarop scoorde Homan alsnog de 3-0, nadat Robert Kooistra in de zestien naar de grond werd gewerkt en de scheidsrechter voor een strafschop floot. Homan schoot onberispelijk raak. De wedstrijd leek daarmee beslist, maar door de eerdergenoemde slordigheden aan de kant van Fc. Grootegast, was dat toch nog niet het geval. Bij Fc. Grootegast kwamen Rolf Hazenberg en Jelke Visser in het veld voor Nanne van Hielkema en Derwin van der Wielen. Vervolgens kwam HSC plotseling op 3-1. Verdediger Sjac Ausma werd op snelheid geklopt en de aanvaller van HSC vond met een laag schot de verre hoek achter doelman Van Gorp. Twee minuten later volgde bijna ook nog de aansluitingstreffer. De met een prima trap gezegende laatste man van HSC, zag tot opluchting van Fc. Grootegast zijn vrije trap echter tegen de deklat eindigen. Vanuit de omschakeling kwam Rolf Hazenberg één op één te staan met de doelman van HSC, maar laatstgenoemde kwam daarbij als overwinnaar uit de strijd. HSC kroop vervolgens nog wat meer uit haar schulp en gek genoeg leek het alsof Fc. Grootegast de overwinning over de streep moest trekken. HSC drong meer aan, waardoor Fc. Grootegast vanuit de counter nog enkele keren aan de 4-1 mocht ruiken. Het bleef echter bij 3-1 en daarmee blijft Fc. Grootegast -zoals gezegd- in beeld voor een prijs aan het einde van de rit.

Trainer-coach Arjan Veenstra toonde zich na afloop zeer tevreden over de 1e helft en wat minder over de tweede. Hij realiseerde zich dat het verbetering vereist is om de nacompetitie te halen: ‘We gaan aan de slag om het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten. Ik ben tevreden over hoe de selectie zich na een moeizame eerste competitiehelft heeft ontwikkeld. Binnen de selectie is de concurrentie groot en dus heb ik iets om te kiezen. De drive en de wil om de nacompetitie te halen is volop aanwezig. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en ik verwacht dat het pas in de laatste speelronde beslist gaat worden’.

Man van de wedstrijd: Rowan Top

Opstelling Fc. Grootegast: van Gorp, Houweling, Ausma, Gelderloos, van der Wielen (Visser), Koers (Tuithof), van Hielkema (Hazenberg), Schuil, Homan, Kooistra (Smits), Top (van der Tuin)