FC Groningen rekent knap af met Vitesse

ARHNEM - FC Groningen zorgde zaterdagavond voor een grote verrassing door Vitesse in eigen huis te verslaan. Nadat Vitesse na een dik half uur met tien man verder moest, nam FC Groningen de regie volledig over. Na een 1-0 ruststand, werd de score na de onderbreking verder uitgebouwd: 1-3.

Waar FC Groningen vorige week nog werd uitgeschakeld voor de beker door NEC en er in de laatste drie competitieduels geen punt meer was gepakt in de Eredivisie, hield niemand er op voorhand rekening mee dat de ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs met de volle winst terug zou keren uit Arnhem. Dat het wel gebeurde hing niet alleen af van de rode kaart, want de bezoekers toonden vanaf de eerste minuut weinig ontzag voor de nummer vier van de ranglijst. Dit zorgde ervoor dat Vitesse geen grip kreeg op de ploeg die nu wel eens loon naar werken kreeg. In een open beginfase, waarin er voor beide doelen weinig grote kansen ontstonden, kreeg het duel tien minuten voor rust plotseling een andere wending nadat Vitesse-topscorer Loïs Openda na een directe rode kaart plaats mocht nemen op de tribune. De elleboogstoot aan het adres van FC Groningen-verdediger Mike te Wierik leverde een terechte rode kaart op, maar Vitesse had het duel bij een 0-0 tussenstand nog niet verloren. Het hielp FC Groningen alleen wel een stuk beter in de wedstrijd. Toen FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen de score vlak voor rust met het hoofd openbrak, na een vrije bal van FC Groningen-middenvelder Thomas Suslov, kantelde het duel definitief in het voordeel van FC Groningen.

In de tweede helft moest Vitesse op zoek naar de gelijkmaker, maar in plaats van de aanval te zoeken koos Vitesse-trainer Thomas Letsch voor een systeem met vier verdedigers. FC Groningen was daarvan niet onder de indruk en maakte dankbaar gebruik van de ruimte die ontstond op de helft van de thuisploeg. Nadat FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw de tussenstand halverwege de tweede helft verdubbelde na een snelle uitbraak, leek niets de overwinning meer in de weg te staan. Helemaal niet toen FC Groningen-middenvelder Daniel van Kaam zijn voeten een handvol minuten later liet spreken en Vitesse-doelman Jeroen Houwen met een geplaatst schot in de linkerhoek kansloos liet. Met nog een kwartier op de klok was het verzet van Vitesse definitief gebroken. De thuisploeg probeerde het nog wel, maar kreeg in aanvallend opzicht weinig tot niets meer voor elkaar en dat was dit keer vooral de verdienste van FC Groningen. Bij de 3-1, die kort daarna viel, ging  FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh flink in de fout. Vitesse-verdediger Alois Oroz maakte daar dankbaar gebruik van, maar dankzij de ruime voorsprong die er op dat moment op het scorebord stond keerde de spanning niet meer terug.

Met de overwinning deed FC Groningen uitstekende zaken. De ploeg schoof niet alleen door naar de elfde plek van de ranglijst met 22 punten uit 20 wedstrijden, maar zag het gat met de ploegen die daar vlak boven staan ook niet groter worden. NEC bezet momenteel de negende plek met 26 punten uit 20 wedstrijden, maar ging met 4-1 hard onderuit tegen Feyenoord. Heerenveen staat momenteel tiende met 25 punten uit 20 duels, maar de ploeg van Heerenveen-trainer Johnny Jansen verloor zaterdagavond met 1-0 van hekkensluiter PEC Zwolle. Het is te hopen dat de overwinning FC Groningen goed heeft gedaan voor het verdere verloop van de tweede seizoenshelft. FC Groningen komt voor het eerst weer in actie op zondag 6 februari tegen Go Ahead Eagles. In de daaropvolgende speelronde speelt FC Groningen wederom een thuisduel tegen Fortuna Sittard op zaterdag 12 februari. Op zondag 20 februari wacht een uitduel tegen PEC Zwolle en de maand februari wordt afgesloten met een thuisduel tegen Willem II op zaterdag 26 februari. Vooralsnog allemaal tegenstanders die op de ranglijst een paar verdiepingen lager staan en dat moet natuurlijk zo blijven.