FC Groningen uiterst effectief naar gelijkspel tegen Feyenoord

GRONINGEN – FC Groningen slaagde er zondag in eigen huis in om Feyenoord niet met de volle winst te laten vertrekken. Na een uur spelen namen de gasten die op volle oorlogssterkte naar Groningen waren afgereisd weliswaar de leiding, maar die voorsprong bleef niet lang overeind. Vijf minuten later stond de eindstand op het scorebord: 1-1.

Waar de ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs een week eerder ongekend veel moeite had met rode lantaarndrager PEC Zwolle, gold dat ook voor de confrontatie met Feyenoord. Ware het niet dat de tegenstander van afgelopen zondag op de ranglijst een straatlengte voorsprong heeft op de hekkensluiter van de Eredivisie. Dat FC Groningen de opdracht goed begrepen had, werd direct duidelijk. Nadat de rookdampen die het stadion voorafgaand aan de wedstrijd hadden gevuld waren opgetrokken, ontstond er een veelbelovende beginfase.

Feyenoord begon in hoog tempo aan het duel, maar liep zich keer op keer vast op de verdediging van FC Groningen die met vijf man de aanvalsdriften van Feyenoord uitstekend controleerde. Nadat FC Groningen het eerste deel van de eerste helft zonder kleerscheuren had overleefd, speelde het spel zich meer af ter hoogte van het middenveld. Dit zorgde er voor dat de beginfase uiteindelijk geen voorbode was van meer dreiging voor beide doelen, want naarmate de rust dichterbij kwam nam het gevaar dat beide ploegen aan beide kanten probeerden te stichten allesbehalve toe. Een compact spelend FC Groningen bleef het spel van Feyenoord ontregelen, terwijl de Rotterdammers er wellicht op rekenden dat de nummer twaalf van de Eredivisie vanzelf een keer in het mes zou lopen. Voor de onderbreking gebeurde dit niet en het was zelfs FC Groningen dat in de eerste helft het dichtst bij de openingstreffer was op het moment dat Feyenoord-doelman Justin Bijlow een afstandsschot van Cyril Ngonge pas in tweede instantie onder controle kreeg.

In de tweede helft tapten de Rotterdammers uit hetzelfde vaatje, maar namen in deze fase van de wedstrijd het doel van Peter Leeuwenburgh wel beduidend vaker onder vuur. Met veel meer balbezit probeerde Feyenoord de score open te breken en dat lukte na een uur voetbal. Nadat de ploeg van Feyenoord-trainer Arne Slot al een aantal keren stevig op de deur had geklopt, vloog een van richting veranderde inzet van Marcos Senesi ineens wel binnen. Wie daarmee dacht dat het verzet van FC Groningen was gebroken, kreeg ongelijk. Vijf minuten later wist Laros Duarte ploeggenoot Jørgen Strand Larsen met een fraaie pass vanaf eigen helft in stelling te brengen. Nadat de bal eenmaal de grond raakte wist Strand Larsen uiteindelijk toch het net te vinden door de aanval uitstekend te verlengen in een wedstrijd waarin FC Groningen nog nauwelijks kansen, laat staan mogelijkheden, had gecreëerd. Nadat er aan beide kanten nog veelvuldig werd gewisseld kwam de slotfase voor FC Groningen op niet veel meer neer dan pompen of verzuipen. Feyenoord stapelde kans op kans, terwijl FC Groningen in de slotfase zelfs nog dichtbij een grote stunt was als Romano Postema iets meer geluk had gehad toen hij een geweldige voorzet Mo El Hankouri ineens voor de voeten kreeg. De zes minuten blessuretijd die door scheidsrechter Makkelie werden toegevoegd zorgden ervoor dat het eenrichtingsverkeer nog even aanhield, maar doelpunten vielen er niet meer.

Met het punt dat FC Groningen veroverde mocht de Trots van het Noorden zich toch wel rijk rekenen en dat niet alleen. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen PEC Zwolle, die ook eindigde in 1-1, speelde FC Groningen tegen Feyenoord weer met de wil om te winnen. De ene week is de andere niet en dat bleek afgelopen zondag maar weer. Woensdag 15 december is FC Groningen voor de KNVB Beker te gast bij Excelsior. Zaterdagavond vervolgt FC Groningen de competitie met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Dinsdag 21 december sluit FC Groningen de eerste seizoenshelft af met een uitwedstrijd tegen AZ.