Niekerk in tweede helft langs Fc. Grootegast

||||
|||| Foto: ||||

GROOTEGAST – De bekerwedstrijd, welke zaterdag werd gespeeld tussen Fc. Grootegast en Niekerk, maakte duidelijk dat beide ploegen nog niet helemaal klaar zijn voor de eerste competitiewedstrijd, welke op 25 september gespeeld gaat worden. Beide teams wilden de wedstrijd uiteraard graag winnen, maar de bekercompetitie wordt toch ook gezien als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Na een gelijk opgaande eerste helft leidden de Grootegasters met 1-0. Na rust schakelde Niekerk, zonder groots te spelen een tandje bij. Fc. Grootegast zette daar onvoldoende tegenover en riep daarmee het onheil over zichzelf af, met als gevolg een 1-2 nederlaag.

Aan beide kanten ontbraken wegens verschillende oorzaken meerdere spelers, zodat de werkelijke kracht van de teams ook nog niet goed beoordeeld kon worden. Fc. Grootegast opende met fris en beweeglijk spel en dat leidde tot enkele prima mogelijkheden. Zo kopte Tjerk Poortinga in de 5e minuut na een corner tegen de paal en lukte het net niet om vanuit de rebound alsnog de score te openen. Vier minuten later maakte Poortinga wel de 1-0. Aan de goal ging een fraaie aanval vooraf, waarbij Ivo van Woudenberg de bal meegaf aan de opstomende Rowan Top, die een prima voorzet losliet, welke bij de 2e paal beheerst door Poortinga werd omgezet in een doelpunt. Fc. Grootegast kon de voorsprong vervolgens vrij gemakkelijk vasthouden. Niekerk probeerde wel tot goede aanvallen te komen, maar het spel en de doelpogingen waren te onnauwkeurig om doelman Jelmer van Gorp van de thuisclub in de problemen te brengen. De 1-0 ruststand in het voordeel van Fc. Grootegast was dan ook in overeenstemming met het spelbeeld. Na de thee werd het spel er aan beide kanten niet echt beter op. Fc. Grootegast leek de magere voorsprong te koesteren en keek lijdzaam toe hoe Niekerk wat meer wilskracht in het spel legde. Fc. Grootegast verzuimde om hier hetzelfde wapen tegenover te stellen. Rond de 65e minuut belandde een pegel van de rechtsachter van Niekerk Bram Bakker buiten bereik van doelman Van der Gorp op de kruising. Ook deze waarschuwing bleek niet aan Fc. Grootegast besteed. Kort nadat invaller Steven de Vries van Fc. Grootegast bij een uitbraak zijn schot zag gekeerd, lukte het aan de andere kant Frank Renkema van Niekerk om met een hard en laag schot de gelijkmaker te produceren. De vele wissels, welke aan beide kanten werden toegepast, veranderden niets aan het spelbeeld. Niekerk, dat steeds vaker de tweede bal veroverde, rook dat er meer in zat dan een gelijkspel. Fc. Grootegast werkte in de slotfase aan dat scenario mee. Het verzuimde kort voor tijd de bal rigoureus uit de eigen zestien weg te werken, waardoor aanvoerder Hidde Kijf van Niekerk een schietkans kreeg en diagonaal raak schoot. De wedstrijd was vervolgens wel gespeeld, waarbij Niekerk als winnaar uitzicht houdt op de knock-outfase van het bekertoernooi.

Fc. Grootegast-trainer Johannes Veenema erkende na afloop dat zijn ploeg moeite had met het feit dat Niekerk in de tweede helft meer power in de wedstrijd legde en zijn ploeg daar geen antwoord op had. “Mijn ploeg bood bij vlagen goed tegenspel en gaf weinig ruimte achter de laatste linie weg. We moeten echter wat slimmer gaan spelen en daarbij meer strijd gaan leveren. Ik ga ervan uit dat mijn jonge en onervaren ploeg hier zeker stappen voorwaarts in zal gaan maken”.

Zijn collega-trainer Joey Witte van Niekerk, was uiteraard blij met de overwinning, maar vond dat een gelijkspel de verhoudingen wat beter zou hebben weergegeven. “Ik kan mijn ploeg een compliment maken voor het feit dat ze voor de overwinning bleven gaan en daarvoor werden ze uiteindelijk ook nog beloond”, aldus Witte.

Opstelling Fc. Grootegast: van Gorp, Koers (van der Wielen), Visser (B. Beute), Ausma, de Jong, Houweling, Schuil, Homan (van der Veen), Top, van Woudenberg (S. de Vries), Poortinga (J. de Vries).

Opstelling Niekerk: Ottens, Bakker (van der Veen), Noorman (Visser), J. Kijf, Tjoelker, S. Zuidersma, H. Kijf, Ausma, Renkema (van der Velde), de Vries (Huizinga), Wiersma.