FC. Grootegast geeft niet thuis tegen de hekkensluiter

||
|| Foto: ||

GROOTEGAST – Afgelopen zaterdag speelde Fc. Grootegast in de strijd tegen degradatie opnieuw tegen een directe concurrent. Na de 0-1 uitzege op Minnertsga van een week eerder, ging men er in Grootegast van uit dat ook hekkensluiter SV Haulerwijk een te nemen hindernis zou zijn. Het pakte helaas anders uit. Fc. Grootegast gaf letterlijk niet thuis en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. SV Haulerwijk scoorde in de slotseconden de 1-2 en nam verdiend drie punten mee naar huis.

Nadat pupil van de week Danly Jager onberispelijk raak schoot, schoten zowel Fc. Grootegast als SV Haulerwijk uit de startblokken. Beide teams legden meteen veel energie in de wedstrijd, waarbij duidelijk werd dat Haulerwijk op jacht zou gaan naar drie punten om zo zicht te blijven houden op handhaving in de derde klasse. Haulerwijk dwong, met de wind in de rug, in de eerste minuten meteen twee corners af, maar werd daaruit nog niet gevaarlijk. Ook foutief uitverdedigen van Albert Koers werd door Haulerwijk niet afgestraft. Pas na een minuut of twintig spelen kwamen de toch ook wel aanvallende intenties van Fc. Grootegast wat beter uit de verf. Zo gaf Johan Beute een goede voorzet op spits Bennie Kits, maar laatstgenoemde liet de bal in kansrijke positie van zijn voet springen. Een volgende voorzet van Beute eindigde op het dijbeen van Tjerk Poortinga, waarna de aanvaller de bal niet meer onder controle kreeg. Fc. Grootegast leek vervolgens wat beter in de wedstrijd te komen, maar Haulerwijk bleef vrij gemakkelijk overeind en deed geen concessies aan de aanvallende intenties. Het eerste geel in de wedstrijd was voor een speler van Haulerwijk, die Bouwe Pompstra neerlegde. Kort daarop haalde Tim Veenstra de achterlijn, maar zijn voorzet was niet goed. Vanuit de omschakeling werd Haulerwijk gevaarlijk, maar doelman Jelmer van Gorp kon met de voet voor redding zorgen. Nadat bij de thuisclub ook Johan Beute op de bon ging, brak een fase aan waarin Fc. Grootegast een aantal keren uitzicht op een doelpunt had. De grootste kans was daarbij voor Bennie Kits. Kits schoot zelf op doel, waar een pass op Tim Veenstra wellicht een betere optie zou zijn geweest. Het schot van Kits werd door de doelman van Haulerwijk onschadelijk gemaakt. Enkele minuten voor rust viel er onverwachts een doelpunt aan de andere kant. Verdediger Sjac Ausma trok in een vrij ongevaarlijke situatie aan de arm van een tegenspeler, die daardoor uit balans raakte. Omdat de overtreding binnen het strafschopgebied werd gemaakt, kende de scheidsrechter Haulerwijk een strafschop toe. Patrick Hilhorst, linkerspits van Haulerwijk en deze middag de beste man het veld, had vanaf 11 meter geen moeite om zijn team met een 0-1 voorsprong te laten rusten.

Het thuispubliek hoopte en verwachtte eigenlijk ook wel dat Fc. Grootegast in de tweede helft orde op zaken zou stellen en het duel naar zich toe zou trekken. Dat gebeurde echter niet. Ook in de tweede helft kwam Fc. Grootegast maar moeizaam tot goed combinatiespel. Dit was overigens ook de verdienste van Haulerwijk, dat het spel van Fc. Grootegast voortdurend ontregelde door er ‘kort’ op te zitten en daar waar het kon de aanval te zoeken. In 53e minuut voorkwam doelman Van Gorp met een moeizame redding een tweede doelpunt voor de gasten. Trainer Johannes Veenema besloot al vrij snel in de tweede helft om twee spelers te wisselen. Hij bracht eerst Remco de Jong voor Albert Koers en kort daarna Robert Kooistra voor Bennie Kits. Bij Haulerwijk bleef vooral Patrick Hilhorst, die Fc. Grootegast verdediger Jelmer Schuil een lastige middag bezorgde, de aandacht trekken. Nadat een voorzet van Hilhorst door een medespeler net niet goed kon worden ingekopt, kwam Fc. Grootegast plotseling op 1-1. Invaller Robert Kooistra gaf de bal in één keer diep op Tim Veenstra, die vervolgens met een fraaie lob over de doelman van Haulerwijk heen de bal in het doel zag verdwijnen. Ook na dit doelpunt bleef Fc. Grootegast moeizaam spelen en kon het gezien het spelbeeld ook geen aanspraak op een overwinning maken. Met nog een klein kwartier te spelen hield doelman Van Gorp zijn ploeg tot twee keer toe in de wedstrijd. Eerst verkleinde hij heel goed zijn doel, waardoor hij een ingeschoten bal net op tijd kon pareren. Ook een venijnig schot in de korte hoek van Hilhorst werd door hem prima verwerkt. Via zijn hand en de paal ging de bal naast. Daar waar Fc. Grootegast genoegen leek te nemen met een gelijkspel, deed Haulerwijk dat niet. In de wetenschap met één punt weinig op te schieten, werd tot het einde van de wedstrijd vol overgave het doel van Fc. Grootegast gezocht. Deze instelling werd in de allerlaatste seconden van de wedstrijd beloond. ‘Man van de wedstrijd’ Patrick Hilhorst werd in de hoek van het strafschopgebied prima aangespeeld en koos deze keer voor de ‘lange’ hoek. Jelmer van Gorp moest op dit schot het antwoord schuldig blijven. Fc. Grootegast zag daarmee een kostbaar punt verloren gaan, maar onverdiend kan de overwinning van Haulerwijk niet genoemd worden. Zoals het nu lijkt, zullen vijf of zes ploegen met elkaar gaan uitmaken wie er aan het einde van het seizoen gaat degraderen. Fc. Grootegast kan en moet daarbij beter voor de dag komen dan afgelopen zaterdag, maar mag daar niet al  te lang mee wachten.

Trainer Johannes Veenema van Fc. Grootegast was duidelijk in zijn oordeel. Hij noemde de zege van SV Haulerwijk ‘niet onverdiend’. “Haulerwijk maakte het ons erg lastig, door er steeds kort op te zitten”, liet de trainer weten. “We kregen in de eerste helft wel een paar kansjes die geen goal opleverden. Door een domme overtreding kregen we een strafschop tegen, die werd benut. We namen de achterstand mentaal mee naar de tweede helft en deden niet meer wat we hadden afgesproken. Toch maakten we de gelijkmaker. In de slotminuut mag je het dan eigenlijk niet meer weggeven. We zullen hard moeten blijven werken om in deze klasse te blijven en daar gaan we ook zeker voor”.

Man van de wedstrijd: Patrick Hilhorst

Opstelling Fc. Grootegast: Van Gorp, B. Beute, Schuil, Ausma, J. Beute, Koers (De Jong), Homan, Pompstra (Houweling), Veenstra, Kits (Kooistra), Poortinga.