Benauwde zege voor Opende in streekderby tegen GSVV

|
| Foto: |

OPENDE – Opende speelde afgelopen zaterdag voor eigen publiek tegen streekgenoot GSVV uit het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos. Beide ploegen zijn de huidige competitie slecht gestart. Opende verloor de eerste vier wedstrijden, maar wist daarna drie keer op rij te winnen. GSVV verloor zelfs de eerste zes wedstrijden en bemachtigde pas vorige week het eerste punt. Dat de doelstelling voor beide ploegen dit seizoen verschillend is, lijkt niet alleen logisch, maar is ook reëel. Daar waar GSVV zich tevreden zal stellen met handhaving, heeft Opende het vizier op de subtop en hoopt men mee te kunnen doen om de prijzen. Afgaande op de wedstrijd van afgelopen zaterdag is het voor beide ploegen nog wel een behoorlijke uitdaging om de gekozen doelstelling ook daadwerkelijk te gaan halen. Het werd in Opende een meer spannende dan fraaie wedstrijd, maar vervelen hoefden de ongeveer driehonderd toeschouwers zich zeker niet. De drie punten bleven in Opende, maar GSVV had zeker op basis van de tweede helft een punt verdiend.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Johannes de Klein uit het naburige Surhuisterveen. Hij floot in de eerste minuut twee keer. Eén keer voor de aftrap en één keer voor een doelpunt. Verrassend genoeg was het GSVV dat de score in die eerste minuut opende. Opende begon duidelijk niet scherp genoeg aan de wedstrijd en keek toe hoe Wichard Alink met een prima pass de bal meegaf aan Marco Kooistra. Kooistra schoof de bal vervolgens langs sluitpost Eppie Pijpker van Opende en bracht daarmee de openingstreffer op zijn naam. Een minuut later brak de behendige Alink zelf door de ‘Peender’ verdediging, maar deze aanval werd ten koste van een corner onschadelijk gemaakt. Na deze wake-up call meldde het geschrokken Opende zich op de helft van de tegenstander. De meeste dreiging kwam daarbij van de snelle Corwin Westerhof. Zo zag de jeugdige aanvaller eerst een schot net naast gaan en bij een tweede poging schoot hij de bal recht in de handen van GSVV-doelman Joren van Manen. Even later werd Corwin Westerhof na een prima pass van Erwin Henstra opnieuw gevaarlijk, maar de attent uitkomende doelman Van Manen was als eerste bij de bal en kon de aanval onschadelijk maken. Het bleek uitstel van executie te zijn, want in de twaalfde minuut had Corwin Westerhof wel succes. Broer Jarno Westerhof gaf een pass op Arnold Oosterbaan, die uithaalde, maar zijn schot werd gesmoord. De bal kwam vervolgens terecht bij Corwin Westerhof, die de bal prima binnenschoot en daarmee de stand in evenwicht bracht. Een minuut later snelde Corwin Westerhof op de rechterflank op snelheid langs zijn directe man en gaf hij de bal laag voor. Bij de tweede paal schoot Oosterbaan net naast het vijandelijke doel. Hierna brak er een periode aan waarin de wedstrijd weer wat meer in evenwicht kwam. GSVV kwam er af en toe gevaarlijk uit en creëerde daarbij ook enkele doelrijpe kansen. In deze fase kreeg de slordig spelende Maik Nitschkowsky een gele kaart voor een overtreding in de middencirkel op Wichard Alink. Kort daarna mocht Lars Niewijk namens GSVV aanleggen voor een vrije trap. Eppie Pijpker keerde de bal met moeite en in de rebound kon Gerrit Jagersma de bal net niet binnenwerken. Ook een prima aanval via Alink en Kooistra kon niet door Jagersma worden afgerond. Meteen daarna volgde er een snelle uitbraak van Opende, waarbij Corwin Westerhof weer op snelheid de achterlijn haalde en de bal goed voorgaf. Verdediger Arjan Storm van GSVV raakte de bal verkeerd en daardoor ging de bal richting het eigen doel. Tot opluchting van heel GSVV kon Ietze Durk Keuning de bal voor de lijn weghalen. Het laatste wapenfeit in de eerste helft was van GSVV. Eerst leidde een foute pass van Wietse Eringa een gevaarlijke situatie in, waarbij Alink net geen medespeler bereikte en even later schoot opnieuw Alink na een goede actie net naast.

Opende klimt naar de 5e plaats

Drie minuten na rust kwam Opende op de zo gewenste voorsprong. Arnold Oosterbaan brak op de linkerflank door en gaf de bal strak en hard voor. Jarno Westerhof was ter plekke om dicht voor de goal tegen de perfecte voorzet ‘aan te lopen’. Doelman Van Manen raakte de bal nog wel, maar hij kon de 2-1 voor Opende niet voorkomen. De verwachting was dat Opende met de voorsprong op zak het duel zou gaan controleren en wellicht voortijdig zou gaan beslissen. GSVV wenste echter niet aan dat scenario mee te werken. Opende schakelde terug in tempo en verloor opnieuw het overwicht. GSVV legde zich niet bij de dreigende nederlaag neer en vocht zich terug in de wedstrijd. Beide ploegen kregen in het verdere verloop kansen. Opende brak een aantal keren via de snelle spitsen uit, maar was daarbij vaak te slordig in de eindpass. GSVV dwong vooral op inzet en strijdlust een aantal kansen af. De wedstrijd werd meer en meer een meeslepend gevecht zonder goed voetbal, waarbij vooral de spanning de amusementswaarde bepaalde. In de 64e minuut kopte Alink een door Niewijk genomen corner net over de deklat. GSVV bleef aandringen en Opende probeerde in de omschakeling gebruik te maken van de grotere ruimtes die er kwamen. Zoals gezegd: het leverde aan beide kanten de nodige kansen op en de vraag was of Opende de wedstrijd zou beslissen of dat GSVV er nog een gelijkspel uit zou kunnen slepen. Trainer Theo Alink bracht daarvoor nog twee verse krachten in het veld. De laatste wapenfeiten van de bezoekers waren een tweetal vrije trappen, welke werden genomen door Niewijk. Doelman Pijpker keerde daarbij de bal nog een keer ternauwernood met de voet en zag de rebound net naast gaan. In de slotfase was er nog een terechte gele kaart voor Richard Borger, die veel te laat was met een stevige tackle op Wichard Alink. Doelman Joren van Manen kwam nog een keer goed uit z’n goal om een doorbraak via Corwin Westerhof te stuiten. Kort daarop blies scheidsrechter De Klein de wedstrijd naar het einde.

Trainer Theo Alink was na afloop teleurgesteld en vond dat zijn ploeg zeker een punt had verdiend. “Opende was de eerste helft beter, maar in de tweede helft waren wij op basis van vechtlust de betere ploeg. We hebben dit seizoen echter te vaak momenten dat het net niet lukt. We blijven hopen dat het geluk ook een keer onze kant op gaat vallen”, aldus de trainer van GSVV. Opende-trainer Marcel Hiemstra was tevreden over het resultaat, maar niet over het vertoonde spel. Hij was ook van mening dat GSVV te laag op de ranglijst staat. “Mijn eigen ploeg speelde matig. We speelden slordig en hadden veel balverlies. Maar we hebben gewonnen en staan nu vijfde. We zullen hard moeten blijven werken om bovenin mee te blijven doen”, besluit Hiemstra.

Man van de wedstrijd: Corwin Westerhof

Opstelling Opende: Pijpker, E. Oosterbaan, Van der Veen, Eringa, Borger, Henstra, Nitschkowsky (Kuperus), C. Westerhof, De Boer, J. Westerhof, Oosterbaan
Opstelling GSVV: Van Manen, A. Storm, Hoeksma, Laanstra, Keuning, Niewijk, Kingma (Weening), Jagersma (R. Storm), Kooistra, Kuipers, Alink