Voetbaloverzicht: Niekerk en Fc. Grootegast delen de punten; ASC blijft ongeslagen

Buitenpost speelde opnieuw gelijk. Deze keer werd het in en tegen Berkum 2-2 voor de ploeg van trainer Kevin Waalderbos. Dankzij een doelpunt van Bas Verbree leidde Buitenpost bij rust met 0-1. Berkum werd in de tweede helft sterker en draaide de rollen om. Berkum kwam kort voor tijd met 2-1 voor, maar Buitenpost toonde veerkracht en het was Ron Janzen die met een late goal zijn team alsnog een punt bezorgde. Buitenpost blijft door het gelijke spel in de brede middenmoot staan. Komende zaterdag gaat het in Haren op bezoek bij Be Quick 1887, waarvan het in de eerste competitiewedstrijd in Buitenpost met 1-2 verloor.

FC Surhûsterfean verloor opnieuw met het kleinst mogelijke verschil. Met de weer van stal gehaalde Jens Hamstra in de gelederen, werd uit bij VEV ’67 met 1-0 verloren. FC Surhûsterfean miste een aantal scoringskansen en kreeg laat in de wedstrijd een goal tegen. Door de tweede opeenvolgende nederlaag komt er de nodige druk te staan op de komende thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Bedum. Om bovenin mee te blijven doen is een overwinning op Bedum absolute noodzaak.

Grijpskerk pakte opnieuw een punt. Uit tegen het best wel sterke Gorecht werd het 1-1. Grijpskerk mocht van geluk spelen dat het in het eerste kwartier niet op achterstand kwam. Het ging daarna beter en topscorer Joost Schoenmaker zette de 0-1 voorsprong bij rust op het bord. Na rust kreeg Grijpskerk nog een aantal mogelijkheden, maar die waren er ook voor Gorecht. De ploeg uit Haren scoorde uit één daarvan de gelijkmaker. Trainer Rini Jurna vond dat het gelijke spel de verhoudingen vrij aardig weergaf. Komende zaterdag hoopt Grijpskerk in eigen huis het bezoekende Hoogeveen te kunnen verslaan.

Zuidhorn sleepte op karakter een punt uit de wedstrijd tegen The Knickerbockers. Zuidhorn speelde een goede eerste helft en kwam daarin via een prachtig doelpunt van Thijs Zwarteveen op voorsprong. In de tweede helft leek het helemaal fout te gaan. De studenten kwamen na rust op gelijke hoogte. Vervolgens kwam doelman Iddo Kooistra in botsing met een tegenstander, die de bal binnen werkte voor de 2-1. Kooistra raakte korte tijd buiten bewustzijn en moest zich laten vervangen door een veldspeler. Even later stond het 3-1 en leek Zuidhorn een verloren wedstrijd te spelen. Toch kwamen er krachten los, waarbij Ruben Buursma twee keer met het hoofd een aanval doeltreffend afrondde. Zuidhorn blijft door het gelijke spel meedoen in de subtop van 3B en ontvangt komende zaterdag op eigen veld Veendam 1894.

De uitwedstrijd van Aduard 2000 tegen Mamio vond geen doorgang. Aduard ontvangt komende zaterdag op eigen veld Onstwedder Boys, dat één punt meer heeft vergaard dan de ploeg van trainer Edwin Prins. Om zicht te blijven houden op een hoge eindklassering betreft het dus een cruciaal duel voor Aduard.

Opende kon na de prima thuisoverwinning op Zwaagwesteinde van een week eerder niet opnieuw voor een positief resultaat zorgen. Thuis tegen koploper LAC Frisia werd met 0-1 verloren, maar Opende verliet het veld met opgeheven hoofd. Opende speelde met hartstocht en maakte het de Leeuwarders zeer moeilijk. Opende kwam kort voor rust op achterstand en deed er alles aan om dat in de tweede helft recht te trekken. Helaas kwam Opende niet verder dan een wegens buitenspel afgekeurde goal. Het vertoonde spel en de wilskracht lijkt voldoende perspectief te bieden voor komende wedstrijden.

Niekerk en Fc. Grootegast speelden in Niekerk voor veel publiek een onderhoudende derby met een hoge intensiteit. Beide teams kregen kansen, maar wisten in de eerste helft het net niet te vinden. Na rust opende Rolf Hazenberg namens Fc. Grootegast de score. Een kwartier voor tijd scoorde Brian Wiersma uit een vrije trap de gelijkmaker. Met het gelijke spel revancheerde Fc. Grootegast zich enigszins van de eerdere zware nederlaag in de openingswedstrijd van het seizoen in Grootegast. Niekerk speelt zaterdag in Leek tegen TLC opnieuw een derby. Fc. Grootegast heeft een vrije zaterdag door de terugtrekking van Amicitia VMC en speelt een week later een thuiswedstrijd tegen Noordwolde.

GSVV wist weer eens te winnen. Thuis tegen laagvlieger Suameer werd het 4-0. Niels Pel scoorde binnen 10 minuten de 1-0 en zette zijn ploeg daarmee op het goede spoor. Na rust scoorde Oeds Kuipers de 2-0 en maakte Marco Kooistra er 3-0 van. Het slotakkoord was weer voor Pel, die de eindstand op 4-0 bepaalde. Komende zaterdag gaat GSVV op bezoek bij Donkerbroek. Hopelijk kan er dan opnieuw een positief resultaat behaald worden.

ASC ’75 bleef ook in de 10e wedstrijd van het seizoen ongeslagen en voert na 8 overwinningen en 2 gelijke spelen nog altijd de ranglijst aan. Zaterdag werd WTOC met 2-3 verslagen. In de 1e minuut opende Timon van den Bosch de score al. Binnen 20 minuten verdubbelde Nick van den Berg de score uit een strafschop. Daarvoor werd er door WTOC een strafschop gemist. Twintig minuten voor tijd scoorde Arend Veenstra de 0-3. ASC miste ook nog een paar goede kansen. WTOC kwam terug tot 1-3 en in blessuretijd werd het ook nog 2-3 en zelfs nog even spannend. Maar de punten gingen dus mee naar Augustinusga.

De Lauwers won thuis tegen Jistrum met de duidelijke cijfers 4-0. De doelpunten werden over beide speelhelften verdeeld. In de eerste helft scoorden Bauke-Pieter Nieuwenhuis en Gert-Jan Verbruggen. Dit voorbeeld werd in de tweede helft gevolgd door Wilco Sikkema en Frans van Wieren. De Lauwers blijft door de overwinning redelijk in het spoor van ASC ’75 en ONB, die 1e en 2e op de ranglijst staan.

Ezinge maakte kennis met de kracht en het scorend vermogen van koploper SGV, dat nog zonder puntverlies is. Ezinge kon het in de eerste helft nog redelijk bijbenen en keek in de rust tegen een 0-2 achterstand aan. In de tweede helft kwamen de Ezingers er vrijwel niet meer aan te pas. Het werd uiteindelijk een zware 1-9 nederlaag. Bij de stand 0-7 werd de Ezinger eretreffer gemaakt. In de persoon van Erwin Molog heeft Ezinge onlangs een nieuwe hoofdtrainer gevonden voor het volgende seizoen.

In een slechte wedstrijd won Zeester in Zoutkamp met 3-0 van het bezoekende OKVC. Een verslag van deze wedstrijd kunt u elders in deze krant lezen.