Degradatiezorgen Buitenpost toegenomen; FC Grootegast toont veerkracht

DEGRADATIEZORGEN BUITENPOST TOEGENOMEN; FC GROOTEGAST TOONT VEERKRACHT

Buitenpost leed op zondag 21 april een onnodige en daardoor ook frustrerende nederlaag op bezoek bij het Overijsselse Heino. Buitenpost had gedurende de gehele wedstrijd de betere scoringskansen, maar benutte ze niet. De wedstrijd leek in 0-0 te eindigden, maar ook een zondermeer verdiend punt werd Buitenpost niet gegund. Heino pompte in de slotfase alle ballen de zestien in en had daarmee tot afgrijzen van Buitenpost twee keer succes. Door de 2-0 nederlaag tegen een directe concurrent zijn de degradatiezorgen van Buitenpost vergroot, maar in de komende vier wedstrijden (waarvan drie op eigen veld) kan deelname aan de nacompetitie voor handhaving zeker nog worden afgewend.

FC Surhûsterfean toonde geen enkelmedelijden met VV Groningen, dat onderaan de ranglijst bungelt. Na een 0-3 voorsprong bij rust, liep Surhûsterfean in de 2e helft van deze uitwedstrijd probleemloos uit naar een monsterscore van 0-8. Michel Weisser scoorde in de eerste helft twee keer en René Mollema zorgde voor de 0-3 tussenstand. Na rust werd de score opgevoerd door achtereenvolgens Jens Hamstra, Bard Pultrum, Jorrick Bosklopper, Franc en Wibo van der Werff. FC Surhûsterfean nestelde zich op de 3e plaats en is daarmee nog steeds in beeld voor een prijs aan het einde van de rit.

Grijpskerk, dat een handvol spelers miste, speelde thuis met 3-3 gelijk tegen FC Wolvega. Halverwege de eerste helft benutte Jelle Schoenmaker een strafschop. Kort daarna kwam Wolvega langszij. Jorin de Boer, die weer eens in de basis was gestart, zorgde met twee goals kort voor het einde van de wedstrijd, voor een 3-2 voorsprong voor Grijpskerk. Wolvega wist daarna toch nog de 3-3 te maken en daarmee hielden beide teams een punt aan het duel over. Grijpskerk kan met onder andere nog wedstrijden tegen VEV ’67 (uit) en op de laatste speeldag tegen Noordscheschut (thuis) een cruciale rol gaan spelen in de uiteindelijke beslissing, wie er kampioen gaat worden.

Opende ging in de thuiswedstrijd tegen Hardegarijp met een 1-0 voorsprong de rust in. In de tweede helft stelde Hardegarijp orde op zaken en won uiteindelijk verdiend met 1-3. Een uitgebreid verslag van deze wedstijd leest u elders in deze krant.

Aduard 2000 haalde in de thuiswedstrijd tegen WVV niet het gebruikelijke niveau en dat kwam de ploeg van trainer Edwin Prins duur te staan. Eerste doelman Floris Star haakte in de warming-up af en daardoor moest er een beroep gedaan worden op de doelman van het 2e elftal. Bart Star zette Aduard op voorsprong, maar nog voor rust werd het 1-1. In een tijdsbestek van nog geen kwartier wist WVV in de tweede helft maar liefst drie keer te scoren. Twee late goals van Aduard, gescoord door Bart Star en Lars Wijma, maakte het nog even spannend, maar de tijd was voor Aduard tekort om er nog een gelijkspel uit te slepen. Door de 3-4 nederlaag doet Aduard op de ranglijst een stapje terug.

Zuidhorn deed zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Lycurgus hele goede zaken. Door met 2-1 te winnen, nam het wat meer afstand van de degradatiezone en tegelijkertijd kroop het weer wat dichter naar de top-vier. Zuidhorn trof volgens trainer Jeroen van Wijk in Lycurgus een goed georganiseerde en stugge tegenstander en kwam dan ook maar moeilijk tot kansen. Na een 0-0 tussenstand scoorde Ruben Buursema in de 72e minuut via een intikker de 1-0. In de extra tijd benutte Lycurgus een strafschop en leek het duel op een puntendeling uit te draaien. Toch wist Frank Stuitje na een vrije trap nog overtuigend de 2-1 binnen te schieten. De ontlading bij Zuidhorn was na deze ontknoping groot.

Fc. Grootegast behaalde na het teleurstellende gelijkspel van vorige week op eigen veld, nu in en tegen Waskemeer een overwinning. Toch stonden de mannen van Arjan Veenstra na een kwartier spelen eerst met 2-0 achter. Nadat Mike Homan en Rowan Top de stand weer gelijktrokken, kwam Waskemeer nog voor het rustsignaal weer op voorsprong. In de tweede helft ging Fc. Grootegast vol voor de overwinning en dat lukte dus ook. In het laatste deel van de wedstrijd mondde iedere aanval van Grootegast uit in een kans. Mike Homan en Robert Kooistra wisten daarvan beiden één te verzilveren, zodat Grootegast met 3-4 aan het langste eind trok. Fc. Grootegast blijft daardoor nadrukkelijk in beeld voor een (vervangende) periodetitel.

Niekerk ging tegen de koploper en aanstaande kampioen HS ’88 zwaar onderuit. Niekerk speelde een slechte wedstrijd en keek lijdzaam toe hoe HS ’88 na een 0-1 ruststand uitliep naar een overwinning met de veelzeggende cijfers 0-6. Niekerk zakte door de nederlaag naar 6e plaats op de ranglijst en behoudt alleen nog een theoretische kans op de nacompetitie. Niekerk is daarbij namelijk afhankelijk van misstappen van de teams uit de top-vijf van de ranglijst.

De Lauwers boekte uit bij Suameer een prima overwinning om de belangrijke 3e plaats op de ranglijst in handen te houden. Bauke-Pieter Nieuwenhuis scoorde binnen het kwartier de 0-1 en na iets meer dan een half uur spelen ook de 0-2. Lars Riemersma en Arjan van Straten breidden na rust de voorsprong uit naar 0-4. Suameer maakte daarna 1-4, maar dat doelpunt heeft alleen waarde voorde statistieken.

ASC ’75 speelde een goede thuiswedstrijd tegen Jistrum. Nadat Nick van den Berg zijn team op voorsprong had gebracht scoorde Jistrum al vrij snel de gelijkmaker. Na rust creëerde ASC veel kansen, waaruit het ‘slechts’ twee keer wist te scoren. De doelpunten voor de 3-1 overwinning werden daarbij gemaakt door Timon van den Bosch en Hielke van Dijk. ASC kan zich in de resterende wedstrijden gaan voorbereiden op de nacompetitie voor promotie naar de 4e klasse.

GSVV, dat dit seizoen nogal wisselvallig presteert, moest zaterdag haar meerdere erkennen in het thuisspelende TFS. Bij rust stond GSVV met 2-0 achter. Na een klein uur spelen gooide TFS met een 3e goal de wedstrijd in het slot. Nadat het ook nog 4-0 werd, verzachtte Niels Pel de pijn een beetje, door laat in de wedstrijd de 4-1 aan te tekenen.

Ezinge liet zich weer eens van haar goede kant zien en pakte in de thuiswedstrijd tegen Noordpool drie punten. Wiebe Leistra opende de score, waarna Steven Werkman en Nick Rosema nog voor rust de voorsprong opvoerden naar 3-0. In de tweede helft scoorde Noordpool tegen, maar Ezinge kwam er niet door in de problemen en won met 3-1.

OKVC bood de aanstaande kampioen SGV in Oldehove prima partij. Zeker in de 1e helft was OKVC de beter voetballende ploeg, maar het was SGV dat kort voor rust op 0-1 kwam. OKVC begon slecht aan de 2e helft en zag daarin SGV uitlopen naar 0-3. Doelpunten van David Feitsema en Pieter Sieperda maakten het toch nog weer spannend. SGV scoorde echter de 2-4 en de eigen goal van SGV viel te laat en daarmee was de 3-4 nederlaag voor OKVC een feit.

Zeester verspeelde in de uitwedstrijd tegen KRC het laatste sprankje hoop op de titel. Het team van trainer Jaap van der Ploeg kan zich nu volledig gaan richten op de nacompetitie. Hierin staat voor de Zoutkampers de zo vurig gewenste promotie naar de 4e klasse op het spel. Zeester kreeg in Kantens in de eerste helft meerdere kansen om op voorsprong te komen, maar wist er niet één van te verzilveren. Ook in de 2e helft was het wachten op een doelpunt van Zeester, maar de goals vielen aan de andere kant. KRC scoorde een keer van afstand en uit een goed uitgevoerde counter.