Zuidhorn laat twee punten liggen; FC Grootegast naar het linker rijtje

Buitenpost bleef in een teleurstellende wedstrijd thuis tegen SDV Barneveld steken op een 1-1 gelijkspel.

FC Surhûsterfean leek in de uitwedstrijd tegen FC Lewenborg op weg naar een overwinning. Bij rust stonden de ‘Feansters’ met 1-3 voor. Rienk Bouma scoorde twee keer. Tussendoor vond ook Michel Weisser het net. Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht en was Surhûsterfean de controle wat kwijt. FC Lewenborg wist uit twee standaardsituaties tegen te scoren. Het kostte de ploeg van trainer Gert van Duinen onnodig twee punten. Komende dinsdagavond wordt in Surhuisterveen de thuiswedstrijd tegen LTC vooruit gespeeld. Komende zaterdag komt de koploper Noordscheschut naar Surhuisterveen. Voor de strijd bovenin de ranglijst betekent het twee cruciale wedstrijden.

Grijpskerk verloor thuis van Drenthina. Het was volgens trainer Rinie Jurna van beide kanten geen goede wedstrijd, waarin Drenthina zich slagvaardiger toonde dan zijn eigen ploeg. Bovendien had de doelman van de Drenthina een topdag. De ruststand was 0-1. In de 2e helft verdubbelde Drenthina de voorsprong. Na de 1-2 van Joost Schoenmaker was er nog een kwartier te spelen. Het lukte Grijpskerk niet om daarin nog langszij te komen. Komende zaterdag gaat Grijpskerk op bezoek bij Kollum.

Opende speelde thuis tegen Minnertsga. Bij rust stond het 0-0 en daarmee mocht Opende volgens trainer Albert Wijbenga niet klagen. Na rust liep het beter bij Opende, maar toen Corwin Westerhof tegen zijn 2e gele kaart van de wedstrijd aanliep, moest Opende met tien man verder. Dat pakte voor Opende gelukkig niet verkeerd uit. Niels de Jong werd het goudhaantje. Hij scoorde twee keer, waardoor Opende een nuttige overwinning boekte en nu op de ranglijst in het linker rijtje staat. Komende zaterdag staat in Frieschepalen de streekderby tegen RWF op het programma.

Aduard 2000 lijkt wat van slag, want bij The Knickerbockers werd de derde nederlaag op rij geleden. Trainer Edwin Prins wanhoopt echter niet. Hij wees op de vele wisselingen binnen zijn team in de laatste weken, waardoor het even aan de nodige scherpte en het ritme ontbreekt. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het tij zal keren en de nodige punten gepakt zullen worden. De eerstvolgende gelegenheid daarvoor is de thuiswedstrijd tegen Veendam 1894, welke komende zaterdag wordt gespeeld.

Trainer Jeroen van Wijk zag ‘zijn’ Zuidhorn onnodig twee punten verspelen in de uitwedstrijd tegen Be Quick 1887. Zijn team speelde een goede wedstrijd en kwam na een klein uur spelen op 0-2 te staan. Frank Stuitje en Jozua Rozema waren de doelpuntenmakers. In plaats van verder uit te lopen wist Be Quick langszij te komen. De 2-2 viel in de allerlaatste seconden van de wedstrijd. Zuidhorn blijft wel deel uitmaken van de top vijf in 3C. Zaterdag komt SC Loppersum, dat ook in de top vijf staat, op bezoek in Zuidhorn. Het belang van deze wedstrijd is overduidelijk.

Fc. Grootegast won de uitwedstrijd tegen ODV en steeg daardoor naar de 6e plaats op de ranglijst. Het was volgens trainer Arjan Veenstra geen eenvoudige overwinning. Kevin Houweling bracht zijn ploeg in de 19e minuut aan de leiding. De 0-1 was ook de ruststand. In de 2e helft kwam Grootegast zwaar onder druk te staan, maar kreeg het in de counter een paar levensgrote kansen om een 2e goal te maken. De 0-1 werd uiteindelijk over de streep getrokken. Veenstra kon weer beschikken over Robert Kooistra, die om medische redenen eerder dit seizoen was gestopt. Hij kreeg na diverse onderzoeken groen licht om weer te gaan voetballen. Veenstra gunde de energieke aanvaller een invalbeurt.

Niekerk had geen programma

De Lauwers, dat de laatste weken een gebrek aan scorend vermogen liet zien, maakte in de uitwedstrijd tegen TFS afgelopen zaterdag maar liefst zes goals. Het leverde de ploeg van trainer Tinus Huisma een afgetekende 1-6 overwinning op. Bauke-Pieter Nieuwenhuis scoorde in de 2e helft een hattrick. De overige goals kwamen op naam van Gert-Jan Verbruggen (2) en Arjan van Straten. De Lauwers staat op de 3e plaats. Het gat met de nummer één en twee van de ranglijst is acht punten en dus groot.

GSVV nam het in Gerkesklooster op tegen de ongeslagen koploper ASC ’75. GSVV, dat de geblesseerde aanvalsleider Wichard Alink nog steeds node mist, was in de eerste helft minstens gelijkwaardig aan ASC. Op slag van rust bracht Tsjalling Postma zijn ploeg ASC aan de leiding. In de 2e helft was ASC de betere ploeg en dat vertaalde zich in doelpunten van Timon van den Bosch, Sjoerd de Boer en Roelof Tuinstra. De 4-0 betekende voor ASC alweer de 11e (!) overwinning van het seizoen.

OKVC keerde met drie punten terug uit Kantens, waar tegen KRC werd gespeeld. Al vroeg in de wedstrijd behoedde de weer herstelde doelman Marko van der Zijl zijn ploeg voor een achterstand, door een strafschop te keren. Het bleef in de niet al te beste wedstrijd vervolgens lang 0-0. Jasper Ludema brak met nog een kwartier te spelen de wedstrijd open door de 0-1 aan te tekenen. KRC kwam vervolgens langszij. Ludema bezorgde met zijn befaamde traptechniek OKVC de winst. Hij scoorde rechtstreeks uit een toegekende vrije trap de 1-2.

Ezinge pakte eindelijk weer eens een punt en doorbrak daarmee een serie nederlagen. Een overwinning behoorde ook tot de mogelijkheden, want met name in de 2e helft had Ezinge het betere van het spel en had het vaker kunnen scoren. Ezinge kwam al vroeg in de wedstrijd met 0-1 achter, maar in de 2e helft scoorde Wiebe Leistra de gelijkmaker. Trainer Ronald Bouwman kan weer beschikken over de ervaren Ewart Gerritsen, die na lang blessureleed zijn rentree maakte.

Zeester speelde een thuiswedstrijd tegen Meedhuizen, met als inzet de 2e plaats op de ranglijst. Trainer Jaap van der Ploeg verlangde van zijn ploeg veel strijd en inzet en dat pakten zijn spelers goed op. Zeester kwam in de 1e helft op een 1-0 voorsprong. De doelman van Meedhuizen pareerde een prima inzet van Jasper Nienhuis, maar vanuit de rebound scoorde Jordy Knol de 1-0. De verdediging van Zeester gaf maar weinig weg. Het daardoor geïrriteerde Meedhuizen moest op enig moment na een rode kaart met tien man verder. Zeester bleef Meedhuizen de baas en Alex Zijlstra, die in de 2e helft inviel voor Jordy Knol, besliste de wedstrijd door de 2-0 te scoren. Zeester gaat komende zaterdag vol vertrouwen naar de ongenaakbare koploper SGV.