Be Quick Dokkum wil kennelijk geen kampioen worden

|
| Foto: |
geen categorie

Onbegrijpelijke en knullige nederlaag tegen degradatiekandidaat

DOKKUM – De titelaspiraties van Be Quick Dokkum kunnen definitief de ijskast in. De ploeg van trainer Henk Konings verloor zaterdag op eigen kunstgras met 2-1 van Grijpskerk, een ploeg die nota bene strijdt tegen degradatie. En wat had Be Quick een slag kunnen slaan. Hardegarijp verloor en dus had de marge tot drie punten verkleind kunnen worden. Kennelijk willen de geel-blauwen geen kampioen worden en promoveren ze liever via de nacompetitie.
Eerlijk; het zat de thuisclub zaterdag ook bepaald niet mee. Na een matige start en een prima goal van Koopmans, keurde scheidsrechter Drent- een parodie op een kundig leidsman- liefst drie treffers van de thuisclub af. Bij twee van de drie konden enorme vraagtekens geplaatst worden. Zo werd Folkert van Dongera afgefloten voor een schouderduwtje en werd ook een kopgoal van Koopmans vanwege duwen geannuleerd. Drent was de enige die het allemaal zag. Zijn beslissingen bleken cruciaal voor de thuisclub en het wedstrijdverloop.
Be Quick opende mat. Er was wel balbezit, de gasten kregen de beste kansen. Twee keer moest doelman Eelke Kooistra- met afstand de beste man bij de thuisclub- al zijn klasse tonen om zekere goals van De Boer en Van der Hoek te voorkomen. Pas na een minuut of 25 begon het wat te lopen bij de thuisclub. Van Dongera testte eerst doelman ’t Hoen van de gasten en na een half uur was wel raak. Gert Jan Koopmans- een momentenvoetballer- kapte zich mooi vrij op randje zestien en schoot de bal niet hard maar wel akelig precies in de linkerbenedenhoek: 1-0.
Be Quick drukte daarna door en scoorde dus drie keer, op het scorebord kwamen de treffers niet. Scheidsrechter Drent – pedant, arrogant en onduidelijk- dacht waarschijnlijk dat hij een wedstrijd zaalvoetbal floot. Vooral het afkeurden van de eerste goal van Van Dongera was lachwekkend. Het maakt wel verschil of je met 1-0 of 3-0 de rust in gaat. De woede van de thuisclub richting de arbiter was dan ook begrijpelijk.
Ondanks het fanatieke coachen van Konings, bleef Be Quick ook na de rust wat mat opereren. Het liet de gasten in de 52e minuut zelfs terugkomen in de wedstrijd. Be Quick schakelde veel te traag om en na een prachtige pass van Loonstra kon Jorin de Boer in twee instanties Kooistra passeren: 1-1. Konings bracht vervolgens linkspoot Thomas Reitsma, probeerde het door een verdediger door te schuiven maar effect sorteerde het allemaal niet. Be Quick had wel meer balbezit, echt uitgespeelde kansen kreeg de ploeg eigenlijk niet. Wel werden tig hoekschoppen afgedwongen en ondanks het feit dat de doelman van de bezoekers onder al die corners doorliep werd er niet gescoord. En dus leek het duel dat in de tweede helft amper boeide in 1-1 te eindigen. In de blessuretijd sloegen de bezoekers echter toe. Wat niemand voor mogelijk gehouden had, gebeurde. Na een corner of drie, vier op rij voor Be Quick lag de bal zomaar aan de andere kant tegen de touwen. Uitgerekend invaller Milo van der Riet, die in de minuten die hij maakte nog niets goed had gedaan, dompelde Be Quick in de blessuretijd in diepe rouw: 1-2. Die rouw werd nog dieper toen bekend werd dat Hardegarijp op eigen veld met 4-0 had verloren van Zwaagwesteinde. Had Be Quick dus gewonnen, dan was de achterstand nog maar drie punten geweest en was de titel nog heel dichtbij gekomen.
Resumerend kan gesteld worden dat het Be Quick niet echt meezat zaterdag. Aan de andere kant straalde de absolute wil om te winnen niet van het elftal af. Het belang van de wedstrijd leek niet bij iedereen goed doorgedrongen. Een gemiste kans dus, al speelt de ploeg nog wel nacompetitie. Wellicht kan het elftal zich daar wél voor opladen en wil het dan wél tot het gaatje gaan. Want op die aspecten gaven teveel spelers zaterdag niet thuis.
Be Quick Dokkum – Grijpskerk 1-2 (1-0)
31. Koopmans 1-0, 52. De Boer 1-1, 93. Van der Riet 1-2. Geel: Reitsema. Scheidsrechter: Drent. Toeschouwers 200.
Be Quick Dokkum: Eelke Kooistra, Johan van Boerum (63. Thomas Reitsema), Jordi van der Weg, Jelmer Mullender, Marten Hoeksma, Tjalling de Boer, Folkert van Dongera (60. Hans Oegema), Robert Atema, Rudolf Banga, Freerk Wouda en Gert Jan Koopmans.
Ster van het veld: Eelke Kooistra
Keept een sterk seizoen en behoedde zijn ploeg al in de eerste helft twee keer voor een achterstand. Was in tegenstelling tot teveel van zijn ploeggenoten wel goed bij de les.