Be Quick kampioen van Dokkum

geen categorie

Rake kopstoot Thomas Reitsma beslist tamme stadsderby

DOKKUM - Lang werd uitgekeken naar de in ere herstelde stadsderby tussen CSV Be Quick Dokkum en VV Dokkum . Dat gold vooral voor de eerste confrontatie in het Harddraverspark, waarin er meer op het spel stond en twee rode kaarten vielen. In de wedstrijd van zaterdag op het Tolhuispark- voor beduidend minder toeschouwers- werd geen enkele kaart getrokken. Het zei alles over de bijzonder tamme en slechte derby, die een 0-0 verdiende. Eén mooi moment besliste de strijd. Door een rake kopstoot van Thomas Reitsma in de tweede helft ging de overwinning voor de tweede keer naar de blauw-gelen. En dus mag Be Quick zich kampioen van Dokkum noemen.

Het was voor het gedegradeerde Be Quick het enige wat nog op het spel stond. De blauw-gelen staan op een teleurstellende plaats in de middenmoot en dat kostte trainer Frans Munsterman de kop. Be Quick wordt alom gezien als de betere van Dokkum. De in Cambuur-kleuren spelende Dokkumers hebben hoger gespeeld, hebben meer ambities- al wordt dit seizoen beschouwd als een overgangsjaar- en hebben de betere voetballers. Maar de groen-witten- eveneens middenmoter- deden in de eerste helft niet onder voor de grote broer. De meeste kansen kwamen van VV-zijde. Een feller aandringend Dokkum kreeg via Martijn Jongeling de eerste grote kans, nadat hij sneller reageerde dan aanvoerder Marcel Stormer. Jongeling schoot in het zijnet. Dokkum leek Be Quick wakker te schudden, maar echt fanatiek werden de gastheren niet. Een vrije trap van Freek Wouda, recht in handen van doelman Joost Drijver, was het enige wapenfeit. De bezoekers bleven gevaarlijker. Met name via vrije trappen, die makkelijk werden gegeven. Nadat wederom Jongeling gehaakt werd mocht Michiel Drijver aanleggen op een ideale positie. Drijver mikte veel te hoog. Even later Andreas Gelderman die doelman Eelke Kooistra op de proef stelde. Kooistra pareerde de knal met de vuisten. Vervolgens nog een gelegenheid voor Minne Zijlstra, die veel te zacht inschoot. Het slotakkoord in de eerste helft was voor Be Quick. Na een een-tweetje met Jelmer Mullender schoot Gert-Jan Koopmans net naast.

Be Quick was timide en vond dat zelf ook. In de tweede helft kwam zoals verwacht een feller en vooral aanvallender Be Quick uit de boxen. Meteen na rust een schuiver van Koopmans, waar Joost Drijver het lastig mee had. En uit een vrije trap van Mullender werd de bal net over het doel gekopt door invaller Rudolf Banga. De wedstrijd op de hobbelige zandvlakte kwam maar niet op gang. Vloeiende combinaties waren niet te zien - al dat had ook met de grasmat te maken- en ook geen spektakel bij de doelen . In de 63e minuut brak Be Quick de wedstrijd open. Uit een hoekschop van Freerk Wouda kopte Thomas Reitsma door middel van een onvervalste zweefduik fantastisch in de bovenhoek: 1-0. Even leek het leuk te worden, na het snelle antwoord van Dokkum, dat niet opgaf, maar ook weer niet alle risico nam. Be Quick kreeg wel wat meer ruimte en Mullender gooide zijn trucendoos open. Het aansluitende schot was echter onzuiver. Met nog ruim tien minuten te gaan verlieten de eerste toeschouwers de tribune. “Er zit geen voetbal in. Ik snap niet dat Dokkum niet ‘één op één’ gaat spelen”, was het commentaar van twee neutrale toeschouwers uit Opeinde. Zowaar ontstond er nog een incident, waarbij de gefrustreerde Minne Zijlstra de bal in het gezicht van de tegenstander gooide. Terecht hield scheidsrechter Visser de kaarten op zak. Daarvoor speelden beide parkbewoners te lief. Banga stuitte vlak voor tijd namens Be Quick nog eens op Drijver, nadat hij het persoonlijke duel won van Erik van Buiten. Dokkum was bij een ultieme poging nog dichtbij de gelijkmaker. De niet verwende toeschouwers barstten na afloop wel in gejuich los. De gewisselde Michiel Drijver van Dokkum vond dat Be Quick op basis van meer gretigheid in de tweede helft de winst verdiend had. “Ik snapte ook niet dat we pas een kwartier voor tijd één op ‘één op één gingen spelen”. Trainer Wichard de Haan daarover: “Dat is een keuze die je maakt. Als je meteen naar voren stuift wordt het 3-0. En dat was nou niet de bedoeling. Het was een 0-0 wedstrijd”. Dat de wedstrijd gezapig was weet coach Simon Regnerus van Be Quick aan de druk die erop ligt van een derby. “Beiden wilden winnen. We hebben geprobeerd te voetballen, maar dat was moeilijk op dit veld. Uiteindelijk hebben we het goed gedaan. Ja, je bent over twee wedstrijden toch kampioen van Dokkum”, aldus de winnende coach.

BE QUICK DOKKUM-VV DOKKUM 1-0; Scoreverloop: 61. Thomas Reitsma 1-0; Scheidsrechter: Visser (Broeksterwoude); Toeschouwers: 500

OPSTELLINGEN:

BE QUICK DOKKUM: Eelke Kooistra, Johan van Boerum, Marcel Stormer, Jan Dooitzen van der Veen, Tjalling Boer, Kees Kooi (45. Rudolf Banga), Jelmer Mullender, Gert-Jan Koopmans (85. Martin Kooi), Thomas Reitsma, Sybren Oegema

VV DOKKUM: Joost Drijver, Erik van Buiten, Ronald van Dellen (77. Joeke Vellema), Minne Zijlstra, Nck Keekstra, Martijn Jongeling (75. Chris Bits), Andreas Gelderman, Jan-Gerrit Tacoma, Michiel Drijver (45. Anne Olivier), Kees Olivier, Simon Smit

STER VAN HET VELD: THOMAS REITSMA (BE QUICK DOKKUM). De aanvaller was nauwelijks zichtbaar, maar liet zich een moment gelden. Het bleek de winnende treffer. Over de wedstrijd zal niet lang worden nagepraat, over de uitslag wel.