|
| Foto: |
geen categorie

Buitenpost werk hard, maar staat weer met lege handen

BUITENPOST – Buitenpost verloor zaterdag op eigen veld met 3-2 van VEV’67 uit Leek. Gezien de portie wilskracht en de hartverwarmende inzet had de ploeg van trainer Patrick Zwart wel een gelijkspel verdiend. Het surplus aan individuele kwaliteit bij de gasten besliste echter de wedstrijd. En dat is toch wel het probleem bij Buitenpost dit seizoen. Hoewel de verwachtingen na een bijzonder sterke voorbereiding hooggespannen waren, blijkt nu dat de elf van Zwart kwaliteit mist om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Zwart een slag om de arm houdt als het contractverlenging betreft. De club is buitengewoon tevreden over de oefenmeester, zelf houdt de trainer alle opties open. Hij heeft ‘lijntjes’ met andere clubs, al hoopt het bestuur van Buitenpost dat Zwart alsnog besluit te blijven. Ook Zwart ziet zonder twijfel dat de rek uit de selectie van Buitenpost is. Hij kan ook geen ijzer met handen breken.

Zaterdagmiddag kwam zijn ploeg aanvankelijk handen en voeten te kort tegen een veel beter VEV’67, dat nota bene de drie beste spelers (Jellinek, Goos en topschutter Van der Zee) miste. De gasten waren technisch beter en gevaarlijker, vooral via linkerspits Gerhard van den Berg en spelmaker Vincent de Koning. De 0-1 kwam dan ook bepaald niet uit de lucht vallen. De Koning loste van randje zestien een schot dat door Buitenpost, zonder de zieke Dorjan Berisha, doelman Laanstra half gekeerd kon worden. De attente Van den Berg tikte vervolgens simpel binnen: 0-1. Diezelfde Van den Berg kreeg daarna een dot van een kans op 0-2. Alleen voor Laanstra liet hij de bal echter te ver van zijn voet springen. Gaandeweg de eerste helft knokte Buitenpost zich terug in de wedstrijd. Dat gebeurde niet op basis van goed voetbal, wél op basis van een ongekende portie inzet en duelkracht. Zo loste Aaron Boekhoudt een hard schot dat door VEV doelman Kleiker met moeite gepareerd kon worden en kwam Joran Olijve van dichtbij net te kort om de gelijkmaker binnen te tikken. Die 1-1 kwam er wel. In de 35e minuut. Een hoekschop werd door VEV aanvaller Rense Dijk met de hand getoucheerd, waarna scheidsrechter Walters de bal op de stip legde. Routinier Jan Oppedijk maakte beheerst de gelijkmaker: 1-1.

De bezoekers verloren na de rust de grip op de wedstrijd. Buitenpost won meer en meer duels en was minstens de evenknie van de bezoekers, die wel weer de leiding namen. Gerhard van den Berg soleerde weer eens door de defensie en legde terug op Thijs Tjoelker die de bal vervolgens onder de vallende Laanstra binnenschoot: 1-2. Lang konden de geelhemden niet van de voorsprong genieten. Amper twee minuten na de 1-2 was het namelijk weer gelijk. Een hoekschop werd door VEV doelman Kleiker zwak weggewerkt, waarna de bal via het hoofd van Rob Dijkstra tegen het net viel: 2-2.

Daarna kon de wedstrijd alle kanten op. Buitenpost kreeg wat schietkansen, VEV speelde de geboden counterkansen zwak uit. Dat had voor een deel ook met het erbarmelijke slechte veld in Buitenpost te maken, maar zeker ook met de terugval van de Leeksters. Juist toen iedereen zich leek te verzoenen met een terecht 2-2 gelijkspel, sloegen de bezoekers alsnog toe. Buitenpost mocht zich de goal overigens zelf aanrekenen, want scheidsrechter Walters gaf de gasten een vrije trap vanwege commentaar op de leiding. De vrije schop werd vervolgens voorgegeven en bij de tweede paal binnengewerkt door Vincent de Koning, om onbegrijpelijke reden na de rust verbannen naar de zijkant: 2-3.

Buitenpost kon daarna de kracht en energie niet meer vinden om echt op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Die was overigens wel verdiend geweest. Nu staat de ploeg van trainer Zwart onder de streep. Dat is gezien het potentieel niet nodig, maar een rol in de top van de ranglijst zit er simpelweg niet in. Daarvoor ontbeert (individuele) kwaliteit.

Buitenpost – VEV’67 2-3 (1-1)

18. Van den Berg 0-1, 35. Jan Oppedijk 1-1, 51. Thijs Tjoelker 1-2, 52. Rob Dijkstra 2-2, 86. De Koning 2-3. Scheidsrechter: Walters. Toeschouwers: 200. Geel: Alex van der Veen (Buitenpost)

Buitenpost: Laanstra, Aaron Boekhout, Ruben Boekhout, Halbe Mossel, Sip Jaap Bos, Jan Oppedijk, Rob Dijkstra (Danny Boersma), Alex van der Veen (Pieter Henstra), Joran Olijve, Jorrit Schra en Jorrit Terpstra.

VEV’67: Klaas Kleiker, Jan Herman Teeninga, Ton Baan, Koert Thalen, Joachim Wiegman, Thijs Tjoelker, Jeffrey Visser (Rene Cazemier), Jacob Tjoelker, Rense Dijk (Jan van der Molen), Vincent de Koning, Gerhard van den Berg.

Ster van het veld: Jorrit Schra

Speelde niet de pannen van het dak, maar als de thuisclub gevaarlijk werd was dat meestal via de snelle buitenspeler, die vanwege ziekte van Berisha in de basis mocht starten. Hij probeerde het bovendien verschillende keren van afstand en zaaide daar behoorlijk wat gevaar mee.