FC LEO reddeloos; De Lauwers grandioos; FC Grootegast hopeloos

Voetbaloverzicht

STREEK – Een storm hield huis en teisterde de velden. Desondanks werd er gewoon gespeeld. Aduard boekte een belangrijke winst over de grens: 0-2 bij VHK. Ook winst voor Zuidhorn en Niekerk.  Niekerk heeft zich door de 3-1 winst op Stedum nadrukkelijk gemeld als kanshebber voor de nacompetitie. De Lauwers blijft het opvallend goed doen als promovendus (2-1 overwinning bij Ropta Boys).  FC LEO heeft de handdoek gegooid na de cruciale 3-2 nederlaag tegen WTOC. Grijpskerk was vrij.
ADUARD 2000 boekte een zeer belangrijke overwinning in het Overijsselse Sint-Jansklooster. De 0-2 op VHK was volkomen terecht. Na een half uur spelen brak Jeffrey Eggens de ban na een goede aanval. Aduard gaf niets weg en ging na rust nog aanvallender te werk, op jacht naar meer. Dit gebeurde echter slordig. Pas in blessuretijd bereikte een kopbal van Eltjo Elting Matthijs van Beusekom die Aduard definitief in veilige haven schoot: 0-2. Eén zwaluw maakt nog geen zomer weet trainer Theo Migchelsen. ?We gaan ons nu prepareren op Groen Geel, de nummer elf. We staan momenteel op een promotie/degradatieplaats. We moeten nog een plek hoger?.  FC LEO is niet meer te redden. De Leensters verloren met 3-2 van WTOC uit Oudwoude.  WTOC kende een vliegende start en stond na twaalf minuten al met 2-0 voor. Dit mede door de stormachtige wind. LEO probeerde de schade beperkt te houden. Na rust had LEO windvoordeel, maar uit de enige tegenaanval scoorde WTOC 3-0. Jan-Jaap Zijlstra ging over op drie spitsen. De oranjes uit De Marne kwamen nog dichtbij, maar de nederlaag was een feit: 3-2. ?Het was lastig onder deze omstandigheden. De reclameborden hingen haaks op het veld. Zo kun je niet voetballen?, stelde Zijlstra, die dit niet als excuus ziet en zich heeft neergelegd bij degradatie:  ?de concurrentie wint wel, het is gelopen koers, zo reeel ben ik wel?.  In 4B verspeelde FC GROOTEGAST een punt bij GSVV. Zonder zes basisspelers kon Grootegast op het gras van Gerkesklooster aanmerkelijk minder uit de voeten dan op het eigen tapijt. Toch zette Rick Buma de gasten op het goede spoor. Na een half uur was de strijd weer in evenwicht. Een trap naar voren vanaf de middellijn belandde in de kruising: 1-1. Tim Veenstra miste in de slotfase  een kopkans op de overwinning. Grootegast leidt nog wel de dans, maar nummer twee, VCR, heeft nog drie duels in te halen.  DE LAUWERS blijft vriend en vijand verbazen en versloeg ook Ropta Boys in Oosternijkerk. De bezoekers kozen voor de wind in de rug, maar kwamen met 1-0 achter door een fout van doelman Harry Agema. Een schot van Wouter Broers, gedragen door de wind, betekende de 1-1. Vervolgens maakte Agema zijn fout goed door een strafschop te keren. Tien minuten voor tijd gingen de drie punten toch nog mee naar ?t Meertenust. Het feestvarken: Sietse Jager. De Lauwers bezet brutaal de zesde plaats. Met nog liefst elf wedstrijden te gaan blijft trainer Nico Roorda met beide benen op de grond. Komende week wacht Friese Boys, de enige derby van Kolummerland.  OPENDE verloor op de Olde Wierden van datzelfde Friese Boys. De thuisclub lag al na 25 minuten in geslagen positie: 0-2. In de tweede helft had Silko Hiemstra Opende meteen naar de 1-2 moeten koppen, maar de 41-jarige redder in nood (veel spelers uit het derde werden ingezet vanwege een aantal blessures en schorsingen) kopte in handen van de keeper. Ook Mark Koop (eveneens van Opende 3) liet een kans liggen. ?Opende heeft niet genoeg de duimschroeven aangedraaid, terwijl het wel mogelijk was. Het slappe begin heeft ons de kop gekost?, vond trainer Wietse van der Veen, die het belachelijk vond dat er gevoetbald werd. ?Maar ja, spelers kwamen niet in gevaar door rondvliegende delen?, weet Van der Veen de regel. ZUIDHORN boekte een reguliere 3-0 overwinning op GVAV. Zuidhorn miste op het vertrouwde Joh. Smitpark veel kansen. Pas een kwartier voor tijd werd het net gevonden door Erik Beeftink. Laurens Bloem verdubbelde de voorsprong, waarna Thom Wijnands nummer drie voor zijn rekening nam. In de stand hebben Godlinze en VV Groningen een punt in mindering gekregen en staat Zuidhorn nu gelijk met Godlinze. Overigens is de club in een ver stadium om weer een zondagelftal van de grond te krijgen. OKVC moest de drie punten achterlaten in Wijnjewoude. Leider Gerard van der Zijl zag een ?vreselijke wedstrijd?, waarin Oldehove Kommerzijl Voetbal Club met 2-0 achter kwam tegen ODV. Op slag van rust faalde Christiaan Koopman vanaf de stip. OKVC kreeg een zee aan kansen en bleek verdedigend erg zwak. Pieter Sieperda maakte het enige doelpunt voor de zwart-witten. ?Niemand zat in de wedstrijd. Het is onverklaarbaar?, sprak Van der Zijl. NIEKERK veroverde de derde plaats na thuiswinst op Stedum.  De zege was verdiend. Na de 1-1 kwam de thuisclub even onder druk, maar na de 2-1 was er niets meer aan het handje en werd het nog 3-1. Dennis Zwier maakte twee doelpunten. Zondag had KLOOSTERBUREN niets in te brengen tegen VAKO, de sterke nummer twee van de ranglijst. Kloosterburen kon het tot de rust nog bijsloffen, maar na de penalty direct na rust was het ?doan? en vlogen de Vriezenaren over de zwart-witten heen: 5-0. Kloosterburen blijft wel negende, maar de gevarenzone dreigt. Ook GVB werd onder de voet gelopen, door Kwiek uit Hoogezand. De Grootegast Voetbal Boys had personele problemen en schoot daardoor tekort. GVB had dan ook geen schijn van kans: 5-1. EENRUM kwam met de schrik vrij tegen Blauw-Geel?15. De thuis spelende stadjers hadden het vooral gemunt op de ledematen van de Ainrummers. Een ?fopduik? vlak voor rust leverde ook nog een penalty en een  1-0 achterstand op. Pas een kwartier voor tijd kwam Eenrum weer langszij. De 1-1 was meer dan verdiend.  Naast het toestaan van aanslagen vond de arbiter het ook goed dat Blauw Geel een vierde wissel (!!!!) inbracht. Komende week staat de topper tegen Engelbert op het programma. Eenrum speelt dan thuis.