Opende legt het in de tweede helft af tegen Hardegarijp

Sport Wedstrijd van de week

OPENDE – In het programmablad van vv Opende werd terecht vermeld, dat de strijd om rechtstreekse degradatie dan wel de nacompetitie nog steeds ongekend spannend is. Eén van de ploegen die daarvoor nog steeds in aanmerking komt is Opende zelf. Na de thuiswedstrijd tegen Hardegarijp is daarin geen verandering gekomen. Opende sloot de eerste helft tegen de nummer twee van de ranglijst afgelopen zaterdag af met een 1-0 voorsprong, maar in de 2e helft voerde Hardegarijp de boventoon en dat resulteerde in een 1-3 nederlaag voor Opende. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft Opende haar lot in eigen hand, maar het resterende programma lijkt op voorhand allerminst een gemakkelijke opgave. Opende treft in die wedstrijden met ONT en Zwaagwesteinde bovendien nog twee directe concurrenten.

In het programmablad stond overigens ook vermeld dat Jarno Westerhof, na één seizoen voor Buitenpost te hebben gespeeld, terugkeert op het oude nest. Westerhof was vorig seizoen een belangrijke pion in het kampioensteam van trainer Albert Wijbenga en die zal ongetwijfeld zeer content zijn met zijn naderende terugkeer. Maar eerst ligt de focus voor Opende op rechtstreekse handhaving in de 3e klasse. Hardegarijp maakte vanaf het eerste fluitsignaal meteen duidelijk, dat het voor de volle winst wilde gaan. De Friezen zochten meteen de aanval, maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het daarbij niet. Opende liet zich in aanvallend opzicht ook niet onbetuigd en na een kwartier spelen kreeg Arnold Oosterbaan na een pass van Corwin Westerhof een behoorlijke kans om de score te openen. Een verdediger van Hardegarijp zette hem echter op het laatste moment de voet dwars. Bij Hardegarijp viel vooral de behendige aanvaller Gerben Jullens op met dreigende acties. Na een half uur spelen kreeg Opende wat meer grip op de wedstrijd. Nadat eerst nog een kans voor Opende bij de 2e paal werd verijdeld, was het in de 37e minuut wel raak. Aan het doelpunt ging een prima pass van rechtsachter Willem Pol vooraf. Hij stuurde Niels de Jong de diepte in en diens voorzet bereikte Arnold Oosterbaan, die goed uithaalde, maar de bal tegen de lat zag eindigen. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Chris Hoeksma, die zich niet bedacht en doeltreffend uithaalde. Niet lang daarna leidde een actie van De Jong opnieuw een kans in, maar de doelman van Hardegarijp kon redding brengen. De volgende kans was voor Corwin Westerhof, die bediend werd door Siemon Kuperus. Westerhof zocht de verre hoek, maar schoot rakelings voorlangs. Kort voor rust verijdelde Kuperus een grote kans van Hardegarijp, door zich bij een inzet van dichtbij na een corner vol overgave voor de bal te storten. De rust brak aan met een 1-0 voorsprong voor Opende, maar vriend en vijand was het erover eens dat de wedstrijd zeker nog niet gespeeld was.

2e Helft.

Kort na rust bracht de doelman van Hardegarijp redding op een schot van Oosterbaan en vanuit de omschakeling bracht een aanvaller van Hardegarijp met een diagonaal schot de stand op 1-1. Na een minuut of tien spelen in de 2e helft klopte Niels de Jong andermaal zijn directe tegenstander op snelheid, waarna hij probeerde om de doelman van Hardegarijp in de korte hoek te verrassen. De bal werd daarbij door de doelman tot corner verwerkt. Vervolgens greep Hardegarijp meer het initiatief en werd Opende teruggedrongen. Hoewel ook de uitvallen van Opende gevaarlijk oogden, was het Hardegarijp dat op voorsprong kwam. In een poging de bal te onderscheppen, verliet doelman Alma zijn doel. Hij miste echter de bal en er volgde meteen een pass op een vrijstaande speler, die de bal met een boog in het door Alma verlaten doel schoot. Opende moest daardoor in de achtervolging, creëerde ook wel enkele kansen, maar de echte scherpte en overtuiging ontbrak daarbij. Het werd steeds duidelijker dat de 1-3 eerder zou vallen dan de 2-2 en dat gebeurde vervolgens ook. Maar daarvoor gebeurde er nog het één en ander. Zo kreeg Willem Pol na een duel bij de hoekvlag een rode kaart, omdat de scheidsrechter oordeelde dat hij een tegenstander had nagetrapt. Kort daarna ontsnapte een speler van Hardegarijp aan een kaart met dezelfde kleur, nadat hij Niels de Jong zonder dat er een bal in de buurt was neerhaalde. De aangeslagen De Jong werd korte tijd later vervangen door Maurice Postma. Eerder was door trainer Wijbenga al een wissel toegepast, waarbij Roan Alssema binnen de lijnen kwam. Het mocht allemaal niet meer baten, want man van de wedstrijd Gerben Jullens besliste na een prima actie de wedstrijd door de 1-3 te scoren. Zeker op basis van de 2e helft, kwam de overwinning daarmee terecht bij de ploeg die er het meeste recht op had. Trainer Albert Wijbenga was na afloop als altijd realistisch in zijn commentaar: ‘De eerste helft speelden we goed en hadden we eigenlijk ook de 2-0 moeten maken. De 2e helft was van onze kant beduidend minder. Het werd snel 1-1 en na verkeerd uitkomen van onze doelman werd het 1-2. Toen we vervolgens met tien man verder moesten speelden we een verloren wedstrijd. Als we de komende wedstrijden weer het niveau van de eerste helft laten zien, heb ik er voldoende vertrouwen in dat we ons gaan handhaven.

Man van de wedstrijd: Gerben Jullens

Basisopstelling Opende: Alma, Pol, Eringa, Karst, X. Postma, Kuperus, Westerhof, Hoeksma, de Jong, Wijma, Oosterbaan. Wissels: R. Alssema en M. Postma.