Zevenklapper voor Opende; gelijkspel in de topper ONB-ASC ’75

Afbeelding
Voetbaloverzicht Sport

Buitenpost speelde in Rijssen een uitwedstrijd tegen Excelsior ’31 en ging met 5-1 onderuit. Deze uitslag doet vermoeden dat Buitenpost een kansloze nederlaag heeft geleden, maar dat was het niet. Buitenpost creëerde meerdere scoringsmogelijkheden. De titelkandidaat deed dat ook en toonde zich daarin een stuk effectiever. Na een 2-0 stand bij rust werd het na een klein uur spelen 3-0. Kian Visser deed vervolgens iets terug, maar Buitenpost moest daarna nog twee keer capituleren. Buitenpost staat nu op de 11e plaats. Lager geplaatste ploegen sprokkelden de nodige punten, waardoor Buitenpost nog maar een marge van één punt heeft met de nacompetitiestreepstreep. Komende zaterdag ontvangt Buitenpost op eigen veld Quick ’20, dat met drie punten meer één plaats hoger op de ranglijst staat.

FC Surhûsterfean boekte na een aantal mindere prestaties weer eens een overwinning. Gorecht werd in Haren met 1-3 verslagen. Na enkele minuten zette Albert Nijboer na goed voorbereid werk van Franc van der Werff de 0-1 op het scorebord. Na de gelijkmaker van Gorecht zorgde Bard Pultrum na een assist van Nijboer vlak voor rust voor een nieuwe voorsprong. Na rust werd het al snel 1-3 dankzij een prima teamgoal van Jens Hamstra. Surhûsterfean liet Gorecht niet meer terugkomen in de wedstrijd en blijft op de 3e plaats staan. Zaterdag komt Grijpskerk op bezoek, dat drie punten minder heeft, maar ook twee wedstrijden minder heeft gespeeld.

Grijpskerk won thuis met 3-0 van VV Groningen, dat voorlaatste op de ranglijst. De overwinning kwam volgens trainer Rini Jurna maar moeizaam tot stand. VV Groningen groef zich in en topscorer Joost Schoenmaker werd behoorlijk aan banden gelegd. Jarno Eeuwema scoorde na een kwartier de 1-0. In de tweede helft voerden Jelle Schoenmaker en Gert-Jan Soldaat de score op naar de uiteindelijke 3-0. Dankzij de driepunter blijft Grijpskerk prima bovenin 2J meedoen.

Opende dat de ‘heenwedstrijd’ tegen SC Franker eerder dit seizoen met 1-0 verloor, maakte zaterdag in Opende korte metten met deze ploeg en won met maar liefst 7-1. De wedstrijd was bij rust (6-0) al lang en breed beslist. Corwin Westerhof scoorde in de 1e helft een hattrick. Remco Wijma vond twee keer het net en ook Roan Alssema toonde zich trefzeker. In de 2e helft nam Opende wat gas terug. Nadat SC Franeker in de slotfase de eer redde, maakte Corwin Westerhof met zijn 4e goal van de wedstrijd de zevenklapper voor Opende vol.

Aduard 2000 deed in de stad Groningen goede zaken tegen het aloude Be Quick 1887. Al na enkele minuten scoorde Leonard Nienhuis de 0-1. Na een half uur spelen kwam Be Quick via een benutte strafschop langszij, waarna Rick Kazemier voor de 1-2 voorsprong bij rust zorgde. Tien minuten voor tijd kwam Be Quick opnieuw uit een strafschop langszij, maar daarna wist Leon Smits kort voor tijd de eindstand met een lob over de keeper op 2-3 te brengen. Door de overwinning haakt Aduard weer wat aan bij de subtop. Komende zaterdag komt Zuidhorn op bezoek in Aduard voor een wedstrijd, waarin altijd wat meer dan alleen de drie punten op het spel staat.

Zuidhorn verloor thuis met 0-1 van titelkandidaat Groen Geel. Een uitgebreid verslag van deze wedstrijd staat elders in deze krant.

Fc. Grootegast keerde met een verdiend punt terug uit Hoogezand, waar tegen koploper HS ’88 werd gespeeld. Nadat HS ’88 twee keer kort na elkaar scoorde stond Grootegast halverwege de 1e helft met 2-0 achter. Rowan Top zorgde nog in de 1e helft voor de aansluitingstreffer. Grootegast speelde een prima 2e helft en dankzij een intikker van opnieuw Roan Top werd het 2-2 en daarmee haalden de Grootegasters een meer dan verdiend punt binnen. Zaterdag treft Grootegast met Veenhuizen op eigen veld opnieuw een ploeg uit de top drie van de ranglijst.

Niekerk, dat de laatste weken maar moeilijk tot scoren komt, wist ook in de thuiswedstrijd tegen ODV het net niet te vinden. ODV had daardoor aan één goal genoeg om de drie punten mee te nemen naar Wijnjewoude. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na iets meer dan een kwartier spelen. Niekerk staat nu op de 4e plaats, op ruime afstand van de nummers één en twee.

De Lauwers had uit tegen laagvlieger Suawoude weer eens moeite met scoren. Suawoude gaf overigens ook maar weinig weg. Vijf minuten voor het einde werd de enige treffer van de wedstrijd gescoord door Ellery Paauw, die vanaf de rand van de zestien na een pass van Arjan van Straten doel trof. Door het gelijke spel van de beide koplopers heeft De Lauwers deze ploegen nog steeds enigszins in het vizier, maar trainer Tinus Huisma legt de focus vooralsnog op de 3e plaats in de eindrangschikking. Zaterdag volgt de thuiswedstrijd tegen GSVV.

ONB - ASC ’75 was afgelopen zaterdag de absolute topper in 5C. Met een punt en ook een wedstrijd minder mocht ASC eigenlijk niet verliezen om de koppositie weer van ONB over te kunnen nemen. ASC was in de eerste helft de betere ploeg en met een goal voor en een goal na rust bezorgde Hielke van Dijk zijn ploeg een 0-2 voorsprong. ONB gaf zich echter niet gewonnen, was de 2e helft de betere en wist de stand gelijk te trekken. De gelijkmaker viel kort voor het einde. ASC ’75 is nog steeds ongeslagen en wil dat uiteraard graag tot het einde van het seizoen zo houden.

GSVV boekte de tweede ruime overwinning op rij. Deze keer was Houtigehage het slachtoffer. Bij rust stond het 2-0 en GSVV voegde daar in de tweede helft nog eens drie doelpunten aan toe. Er waren vijf verschillende doelpuntenmakers, die dus samen zorgden voor de 5-0 overwinning. GSVV klom naar de 7e plaats op de ranglijst. Het gat naar de top drie lijkt overigens vrijwel onoverbrugbaar.

De wedstrijd FC LEO - OKVC werd verplaatst naar dinsdagavond 19 maart.

Ezinge boekte eindelijk weer eens een overwinning. De thuiswedstrijd tegen hekkensluiter VVSV ’09 leverde een 3-1 overwinning op. Routinier Jasper Dijkstra had met twee goals een belangrijk aandeel in de score. De 3e goal van Ezinge werd gescoord door Wiebe Leistra. Ezinge hielp VVSV ’09 nog een handje, door in eigen doel te scoren. Het was voor Ezinge pas de derde overwinning van dit seizoen.

Zeester miste in de thuiswedstrijd tegen Eenrum in de eerste helft enkele kansen om de score te openen. Ruim 10 minuten na rust kreeg Eenrum een strafschop en deze leverde de 0-1 op. Zeester wist het dreigende puntenverlies daarna af te wenden. Stephan Knol scoorde uit een hoekschop met het hoofd de gelijkmaker. Trainer Jaap van der Ploeg liet vervolgens de gebroeders Noordhof invallen. Na een vrije trap van Vince van der Veen belandde de bal met nog een kwartier te gaan bij Chris Noordhof. Hij wist de 2-1 te scoren. Henri Nienhuis kopte daarna nog tegen de paal. Ruben Postma moest met twee keer geel vroegtijdig naar de kant. Zeester heeft na de moeizame zege de tweede plek nog steviger in handen gekregen. De nacompetitie lonkt dus voor de ploeg van trainer Jaap van der Ploeg.