BCV heeft aan één goede helft genoeg voor zege

geen categorie

nog steeds in race voor nacompetitie

BURGUM – BCV won zaterdag op eigen veld met 2-1 van Balk. Na de eerste helft leek het er niet op dat de drie punten in Burgum zouden blijven. De ploeg van trainer Uilke Damstra speelde in die fase onherkenbaar zwak. Er was te weinig inzet, er werd niet gecommuniceerd en de bezoekers waren eigenlijk op alle fronten de betere ploeg. Na de rust waren de rollen volledig omgedraaid.
BCV dus. Dé verrassing in de eerste klasse dit seizoen. Insiders dachten vooraf dat de ploeg degradatiekandidaat nummer één zou zijn, maar dat was nooit aan de orde. Waarom niet? Omdat trainer Damstra een prima organisatie neerzette en de ploeg vanaf de eerste speeldag liet voetballen naar de mogelijkheden. Hij smeedde een hecht collectief. Hard werken, geen rare dingen doen. Duidelijkheid. Daar blonk de ploeg in uit, tot aan zaterdag, en dan met name de eerste helft. BCV is nog steeds kandidaat om deel te nemen aan de nacompetitie, al moet dan wel alles meezitten en zaterdag zeker gewonnen worden van Olde Veste, de beste ploeg in de eerste klasse na de winterstop ondanks de uitglijder zaterdag tegen Bedum.
Gezien de belangen die dus op het spel stonden was het onbegrijpelijk hoe slap BCV zaterdag in de eerste helft speelde. Alles ging mis. Er werden amper duels gewonnen en misverstanden en foutieve passes waren aan de orde van de dag. Balk kreeg dan ook de beste kansen in het eerste bedrijf. Karst en Johan Geertsema (voor een leeg doel) wisten doelman Hendrik van der Laan echter niet te passeren. Eigenlijk werd BCV in de eerste helft maar één keer gevaarlijk. Een doelpunt van spits Robert Stelpstra- die opvallend vaak werd teruggefloten door scheidsrechter Walters en pal voor rust geblesseerd uitviel- werd vanwege hands afgekeurd. In de 35e minuut scoorden de bezoekers wel, en dat was gezien het wedstrijdverloop niet meer dan terecht. Mao Sheng Xiao dacht rustig terug te koppen op zijn doelman, die echter net zijn doel had verlaten. Daardoor verdween de bal tergend langzaam over de lijn. Een communicatiefout, tekenend voor BCV in de eerste helft. ‘We speelden in de eerste helft niet snel genoeg onze aanvallers in’, vond trainer Damstra, die in woord en gebaar liet weten dat hij zich ergerde aan het feit dat zijn ploeg in de eerste helft volkomen afgetroefd werd.
Wat de trainer in de rust gedaan heeft, zal voor de buitenwacht altijd een groot geheim blijven. Feit was echter dat er ineens een totaal andere ploeg stond. Een ploeg die er nu wél voor wilde gaan, die streed en wat geluk had. Want amper dertig seconden na de thee stond het 1-1. Scherprechter was Joeke de Vries: 1-1. Deze treffer gaf BCV vleugels en zelfvertrouwen, gedurende de tweede helft werden genoeg kansen gecreëerd, terwijl Balk slechts zelden nog gevaarlijk werd. De 2-1 van weer De Vries was dan ook terecht. In de slotfase leek Balk langszij te komen, maar Vrouwe Foruna was de thuisclub nu wel goed gezind. En dus kan het nog steeds: BCV in de nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse. Het zou een mooie beloning zijn voor een uitstekend seizoen.
BCV – Balk 2-1 (0-1) Xiao 1-0 (eigen doelpunt), 46. De Vries 1-1, 82. De Vries 2-1. Scheidsrechter Walters. Toeschouwers: 200.
Ster van het Veld
Cor de Jong - Haalde in tegenstelling tot zijn ploeggenoten wel een voldoende in de eerste helft. Ging de duels wel aan en liet ook voetballend goede dingen zien. De kersverse vader speelt toch al een sterk seizoen en is onmisbaar in de as bij BCV.