FC Surhûsterfean houdt tegen Grijpkerk de punten in Friesland

Wedstrijd van de Week Sport Wedstrijd van de week

SURHUISTERVEEN – FC Surhûsterfean en Grijpskerk stonden afgelopen zaterdag voor de derde keer dit seizoen tegenover elkaar. In de aanloop van het seizoen was er eerst de bekerwedstrijd in Grijpskerk, waarin maar liefst 9 doelpunten vielen. Surhûsterfean stapte toen met een spectaculaire 4-5 overwinning van het Grijpskerker kunstgras. Grijpskerk zette dat begin november in het competitieduel recht en won toen met de cijfers 3-1. Afgelopen zaterdag werd het geen sprankelende en ook geen spectaculaire wedstrijd. Vooral in de 2e helft werd het meer en meer een ‘vechtwedstrijd’ en dat lag de thuisclub duidelijk wat beter dan de bezoekers uit Grijpskerk. Het werd uiteindelijk 2-0 voor Surhûsterfean. De doelpunten vielen kort na rust en kort voor het einde van de wedstrijd.

Het eerste wapenfeit in de wedstrijd kwam van de kant van Grijpskerk. Joost Schoenmaker legde met de rug naar de goal de bal goed terug op Jarno Eeuwema, maar die raakte de bal niet goed genoeg en het schot ging dan ook ver naast het door Fincent van der Veen verdedigde doel. Het vervolg van het qua veldspel matige eerste helft speelde zich wat meer af op de helft van Grijpskerk, maar de hoogtepunten en scoringskansen bleven uiterst schaars. Surhûsterfean wist wel een handvol hoekschoppen af te dwingen, maar werd daaruit niet gevaarlijk. Grijpskerk zocht vooral aanvalsleider en topscorer Joost Schoenmaker, maar die lag stevig aan de ketting bij Mayk Numan. De centrale verdediger van de ‘Feansters’ had duidelijk de opdracht meegekregen om de doorgaans gevaarlijkste aanvaller van Grijpskerk uit te schakelen en deed dat met volle overgave. Dit ging overigens geregeld gepaard met wat duw- en trekwerk, waarbij de scheidsrechter dient te bepalen of er sprake is van een overtreding. De beslissingen welke scheidrechter Jasper Wiersema uit Grootegast daarbij nam, leverden over en weer de nodige irritatie op. Na een wat krachteloze kopbal van Joost Schoenmaker en een schot van broer Jelle dat overzeilde, wist Surhûsterfean er in de eerste helft nog een paar kansen op een doelpunt uit te persen. Zo schoot Wibo van der Werff na een corner de bal net naast en datzelfde deed Jens Hamstra na een halve draai kort daarna. De verder weinig opwindende eerste helft werd dan ook afgesloten met een logische 0-0 tussenstand.

2e Helft

Dezelfde 22 spelers die in de 1e helft aan de aftrap stonden, begonnen ook aan de 2e helft. Na een kleine 10 minuten spelen werd de wedstrijd plotseling opengebroken door Bard Pultrum. Nadat eerst een schot van hem door doelman Postma van Grijpskerk werd weg gebokst, bleef de doelman kort daarna het antwoord schuldig op een verraderlijk schot van diezelfde Pultrum. De bal leek daarbij in het zijnet te gaan, maar bleek toch langs de voor de Grijpskerker doelman verkeerde kant van de paal een doelpunt opgeleverd te hebben. Meestal brengt een doelpunt een wedstrijd wat meer tot leven, maar daarvan was deze keer nauwelijks sprake. Surhûsterfean toonde wat meer strijd en beleving dan Grijpskerk en hield daarom de controle over de wedstrijd vast. Rond de 66e minuut besloot trainer Rini Jura van Grijpskerk in een poging wat meer aanvalskracht te brengen de nog steeds niet geheel fitte Brian Tefi. Luuk Schreurs werd voor Tefi naar de kant gehaald. Kort daarop paste ook trainer Gert van Duinen noodgedwongen namens Surhûsterfean een wissel toe. Albert Nijboer kreeg namelijk problemen met de hamstrings en werd daarom gewisseld voor Edwin Notebomer. Aan beide kanten volgden in het verdere verloop van de wedstrijd nog een aantal wissels. De prima spelende René Mellema kreeg in de zestien nog een grote kans geboden door Jens Hamstra, maar hij raakte de opspringende bal niet goed. Vier minuten voor het einde van de officiële wedstrijd viel de beslissing, na zo ongeveer de enige vloeiende aanval van de wedstrijd. Franc van der Werff zette de aanval op en stuurde Bard Pultrum op de rechterflank de diepte in. Van der Werff koos vervolgens zelf positie voor het doel en werd op zijn beurt bediend door Pultrum. De eerste schotpoging van Van der Werff mislukte, maar hij kreeg meteen een herkansing en toen was het wel raak. In de slotminuten was er nog even een opstootje, maar dit werd snel gesust. Franc van der Werff stoomde nog een keer op naar het doel van Grijpskerk, maar kon daarbij op het laatste moment gestuit worden ten koste van een hoekschop. Ook Grijpskerk probeerde het nog, maar de echte overtuiging ontbrak daarbij. Grijpskerk dacht overigens even nog gescoord te hebben, maar er was al gevlagd en gefloten voor buitenspel. Brian Tefi mocht tot slot nog een keer zijn befaamde traptechniek demonsteren, maar hij schoot een toegekende vrije trap hoog over. In de wetenschap, dat dankzij de overwinning een plaats in de top drie van het klassement in beeld blijft, was de ontlading bij Surhûsterfean na het laatste fluitsignaal zeer groot. Grijpskerk doet op de ranglijst daarentegen een stapje terug, maar daarvoor hoeft de promovendus in de 2e klasse zich echt niet te schamen. Het team van Rini Jurna heeft namelijk al lang aangetoond het niveau prima aan te kunnen een aanwinst voor deze klasse te zijn. Na afloop waren de beide trainers eensluidend over hun oordeel. Gert van Duinen sprak over een slechte en slordige eerste helft, maar zag zijn ploeg in de 2e helft wat beter spelen. Op basis daarvan vond hij de overwinning wel verdiend. Rini Jurna stelde wel vrede te hebben met de nederlaag. Tegenstanders uit Friesland zijn volgens hem doorgaans wat strijdvaardiger en zijn team was daarin vandaag wat minder. Daarnaast stelde hij, dat ook het meer ervaren zijn van Surhûsterfean op 2e klasse-niveau, deze keer mede de doorslag gaf.

Man van de wedstrijd: René Mellema (speelde zeer taakbewust)

Opstelling FC Surhûsterfean: van der Veen, F. van der Werff, Numan, W. van der Werff, Mellema, Loopstra (Feenstra), Bouma, Jager, Hamstra (Dijkstra), Nijboer (Notebomer), Pultrum.

Opstelling Grijpskerk: D.J. Postma, Penninga, Reker, van de Kamp, Leijenaar, Broiels, Schreurs (Tefi), Eeuwema (W. Postma), Soldaat (J. de Boer), Joost Schoenmaker, Jelle Schoenmaker (H. de Boer)